Linkovi

EU: Usaglasiti spoljnu politiku sa evropskom


Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno sankcijama koje su trenutno na snazi prema Rusiji, ponovljeno je danas u Briselu

To je saopšteno u komentaru na najavu povećanog izvoza poljoprivrednih proizvoda i automobila iz Srbije na rusko tržište.

Šta to praktično znači? Znači da, ako već ne slijede evropske mjere prema Moskvi, što je slučaj sa Srbijom, da bar ne koriste priliku da pojčano ulaze na rusko tržište. Komentar stiže nakon posjete predsjednika Putina Beogradu i najavljene ekspanzije izvoza u Rusiju.

"Vanredni skup ministara EU iz augusta mjeseca je postavio smjernice restiriktivnih mjera prema Rusiji i to je još uvijek na snazi. Na snazi je još uvijek i poziv našim partnerima da ne ulaze na rusko tržšte", saopštila je portparolka Visoke predstavnice EU, Maja Kocijančić.

Sasvim je jasno da Brisel ne gleda sa simpatijama na porast ekonomske saradnje jedne od kandidatskih država sa Rusijom, dok u isto vrijeme, sa istim partnerom, ekonomski poslovi stoje na ledu. Kao i uvijek, politika daje ton stvarima, pa i ovaj put Brisel ponavlja da, prije ili kasnije, i Srbija mora svoju spoljnu politiku usaglasiti sa evropskom.

"Sve zemlje sa kojima je zaključen Sporazum o stabilizaciji i pridruženju su, u svjetlu evropkih perspektiva, jasno obećale da će postepeno da se usklade sa EU kada je riječ o zajedničkoj spoljnoj i bezbjednosnoj politici. To je i dalje njihova obaveza, to se redovno kontroliše i takva praksa će se nastaviti i dalje", poručila je Kocijančić.

U svakom slučaju, čini se, barem kada je riječ o Briselu, priča o "srpskom izvoznom bumu" na rusko tržište dobiće još poneki nastavak.

XS
SM
MD
LG