Linkovi

Selaković: Pozitivna ocena reforme pravosuđa


Ministar pravde i državne uprave Srbije, Nikola Selaković
Ministar pravde i državne uprave Srbije, Nikola Selaković

Borba protiv korupcije i usaglašavanje pravosudja i državne uprave sa evropskim standardima su očekivanja Brisela od Srbije

Reforme pravosudja i državne uprave pod novom vladom dobro napreduju, saopšteno je iz kabineta evropskog komesara za proširenje, Štefana Filea , nakon sastanka sa ministrom pravde i državne uprave Srbije, Nikolom Selakovićem. To je, navodi se, dobra osnova za dodatni izvještaj o Srbiji koji bi bio predstavljen evropskim članicama pred decembarski samit na kojem bi se mogla donijeti odluka o datumu početka završnih pregovora o prijemu sa Beogradom.

Borba protiv korupcije i usaglašavanje pravosudja i državne uprave sa evropskim standardima su očekivanja Brisela od Srbije, saopšteno je nakon sastanka, na kojem je, prema gostu iz Beograda odato priznanje za do sada učinjeno na reformama u ovoj oblasti.

"Ono što je od izuzetne važnosti da bude rečeno jeste da stvari idu u jednom dobrom toku, da su kao takve prepoznate i u Briselu, da imamo snažnu podršku da nastavimo ovim smerom kojim smo krenuli i kretali se do sada i, sa druge strane, da se ti ciljevi, a glavni cilj jeste nezavisno, nepristrasno i efikasno pravodudje u Srbiji, obrisi tih ciljeva se negdje, iz ovih naših postupaka, i naziru."

Evroposka komisija je, sa svoje strane, spremna da podrži Srbiju u započetim reformama, poručeno je iz kabineta komesara Filea. U svemu tome, borba protiv korupcije je jedan od prioriteta Beograda.

"Zato nam je i potreban bolji i jači zakonik o krivičnom postuipku, da možete da procesuirate lica za koja se sumnja da su se bavila korupcijom, ali nam je potrebno i jedno savezništvo, prvi put- sa jedne strane, države , sa druge strane, gradjana. Dakle, gradjane treba ohrabriti da se bore protiv korupcije i da vraćaju polako poverenje u svoju državu, da nemaju strah od toga da che snositi neke posledice ako korupciju prijave".

Gost iz Beograda je domaćinu predao i primjerak Dušanovog zakonika. Obraćajući pažnju na univerzalnost navedenih zakona, komesar File je u šali prokomentarisao da je Srbija neke od tačaka očekivanih skorih pregovora sa Briselom savladala već u 14-tom vijeku.
XS
SM
MD
LG