Linkovi

Pregovori u januaru, a možda i pre


Ministri spoljnih poslova Luksemburga i Nemačke, Žan Aselborn i Gvido Vestervele, na sastanku u Luksemburgu, 25. jun 2013.
Ministri spoljnih poslova Luksemburga i Nemačke, Žan Aselborn i Gvido Vestervele, na sastanku u Luksemburgu, 25. jun 2013.

Ministri spoljnih poslova EU preporučili su Evropskom savjetu početak pregovora sa Srbijom najkasnije u januara naredne godine.

Iz Evropske komisije se najavljuje da će, ako bude saglasnosti medju evropskim članicama, oni biti spremni i za početak zavrssnih pregovora u oktobru ove godine.
Nakon višesatne rasprave presjedavajuchi Savjeta ministara EU, Ejmon Gilmor, saopštio je odluku:

"Preporučujemo Evropskom savjetu da odredi datum za otvaranje pregovora sa Srbijom o njenom prijemu u EU. Preporučujemo uz to da prva medjuvladina konferencija bude održana najkasnije januara naredne godine. Nadam se i očekujem da će Savjet podržati ovu preporuku. To će omogućiti Evropskoj komisiji da sačini okvir za pregovore.

Evropski komesar za proširenje Štefan File je poručio:

"Biće tada na Savjetu da odobri pregovarački okvir sa namjerom da se prva medjuvladina konferencija održi najkasnije januara naredne godine. To ne isključuje mogućnost da pregovori započnu ranije, a Komisija će raditi na tome da to i tehnički omogući, ako bude konsenzusa medju evropskim članicama, moguće i u oktobru."

Današnja odluka ministara se smatra ustupkom Njemačkoj, koja je je insistirala na januarskom terminu kao prvom mogućem datumu za početak pregovora. Kompromis je konačno postignut i šef njemačke diplomatije, Gvido Vestervele najavljuje da će pred zasjedanje Bundestaga o ovoj temi, planirano za četvrtak, izvjestiti parlamentarce o postignutm sporazumu

"Odmah nakon ovog sastanka se vraćam na zajedanje našeg parlamenta da o ovome razgovaram sa našim kolegama a ono što vidim je veoma konstruktivan pristup članova njemačkog parlamenta."

Konačna odluka je, dakle, na šefovima država ili vlada EU, koji se u četvrtak i petak sastaju u Briselu.
XS
SM
MD
LG