Linkovi

EU o kandidaturi Srbije


Jučerašnje zeleno svjetlo evropskih ministara Srbiji za ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju jasan je dokaz da Evropska unija drži obećanje dato Beogradu i regionu o evropskim perspektivama, komentariše se danas u Briselu ministarska odluka.

Pet godina od početka pregovora Beograda i Brisela i dvije godine nakon što je potpisan, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU i Srbije kreće u ratifikaciju. Ključ za ministarsku odluku je juče, čini se, bio u rukama šefa haških tužitelja Serža Bramerca, koji je saradnju Srbije sa Haškim sudom okarakterisao kao dobru i što je još važnije izrazio uvjerenje da će se taj trend i nastaviti. Nakon što su ministri, koji su u većini bili za odmrzavanje Sporazuma sa Srbijom, saslušali gosta iz Haga, donijeta je odluka:

"Konstatovali smo da Srbija nastavlja sa saradnjom sa Haškim sudom, sa ciljem da ostvari dodatne rezultate, te smo zbog doga dogovorili da se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom može ratifikovati. Uz ovo smo pozdravili opredjeljenje Beograda prema EU i aplikaciju za kandidaturu podnijetu decembra prošle godine. Želimo ići naprijed i ovom pitanju ćemo se opet vratiti", saopštila je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

Vratiti, ali kada? Dok jedni govore o tome da je Srbija već sada "pridruženi evropski član", drugi upozoravaju da pred njom stoji kandidatski status, koji još nije stekla. Kao kandidatska zemlja, mogla bi više godina voditi pregovore sa Briselom, zavisno od brzine "prolaska" kroz sva poglavlja završnih pregovora.

Medjutim, prije svega, prvi naredni korak- kandidatski status, a on se još uvijek nije našao kao ozbiljna tema pred evropskim ministrima. I tu su mišljenja podijeljena. Manji broj zemalja smatra da je prerano o tome razgovarati i da bi taj posljednji adut Evropljana u uslovljavanju Beograda da saradjuje sa Hagom, trebalo čvrsto držati u rukama. Drugi, poput šefa italijanske diplomatije, misle drugačije:

"Italijansko stanovište je da je došlo vrijeme i da se razmotri tehnički aspekt aplikacije za članstvo, koja je već ranije predata i na stolu je Savjeta ministara i sada bi trebala biti predata Evropskoj komisiji. Sada je vrijeme da ta alikacije i ode Komisiji ali, na žalost, nisu svi za to. Mi ćemo nastaviti da ubjedjujemo one koji još uvijek imaju rezerve da idemo naprijed", najavio je ministar spoljnih poslova Italije, Franko Fratini.

Kako se očekuje, Italija će uz Španiju i brojne druge evropske članice insistirati kod predstojećeg evropskog predsjedništva, Belgije, da ovu temu vrati na sto već početkom jeseni što bi, uz pozitivne izvještaje iz Haga, posebno eventualno hapšenje preostalih bjegunaca, moglo realizovati želje koje se već danas čuju o kandidatskom statusu za Srbiju u 2011. godini.

XS
SM
MD
LG