Linkovi

Nastavlja se debata o Šengenu


EU logo
EU logo

Kako odmiče vrijeme bez vidljivih rezultata na traženju rješenja migrantske krize, kao i efikasne kontrole spoljnih evropskih granica, posebno one izmedju Grčke i Turske, tako su sve glasnija razmišljanja o privremenom isključenju Grčke iz zone Šengena.

To je potvrdjeno i na današnjem, neformalnom skupu evropskih ministara unutrašnih poslova u Amsterdamu.

Jedan od ključnih zadataka novog holandskog predjsedništva EU je što prije, u roku od nekoliko sedmica, zaustaviti migransku dramu- medjutim, južna granica Unie ostaje porozna, a ni sporazum sa Turskom još uvijek ne daje rezultate.

"Grčka mora hitno zaštiti spoljnu granice EU. Ako ne možemo da zaštitimo grčko-tursku granicu, jasno je da će se granica Sćengena pomjeriti na centralnu Evropu", izjavila je ministarka unutrašnjih poslova Austrije, Johana Mikl-Lajtner.

Ministar unutrašnjih poslova Belgije, Žan Žambon je rekao da bi trebalo staviti pod lupu poziciju Grčke unutar Šengena:

„Jedan od preduslova za slobodu kretanja je da spoljne granice budu pod kontrolom, što u Grčkoj nije slučaj."

Medjutim, Evropska komisija ne želi takvo rješenje.

"Isključivanje Grčke nije predloženo ni diskutovano. Šengen nije ugrožen, ali je Očigledno je da je zemljma sa spoljnom granicom neophodna naša pomoć,“ uzvratio je evropski komesar za unutrašnje poslove, Dimitris Avramopulos.

Umesto formalnog isključivanja Grčke, mnoge zemlje stale su iza predloga slovenačkog premijera Cerara o upućivanju hitne evropske pomoći pograničnoj službi Makedonije kako bi se nekontrolisani priliv migranata zaustavio na granici ove zemlje sa Grčkom.

Skupu u Amsterdamu su prisustvovali i ministri zemalja zapadnobalkanske rute, medju kojima je bio i Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u vladi Srbije:

"Svi naši sagovornici su izrazili zaista veliko poštovanje prema politici koju vodi Vlada republike Srbije kada je u pitanju migrantska kriza, a posebno su to učinili predstavnici Evropske komisije. Srbija je tražila ono što uvek traži i čega će se, svakako, pridržavati."

A to je da mora biti jedinstven pristup migrantskom problemu, da svaka zemlja mora biti obavesstena o bilo kakvoj meri koju preduzima neka druga zemja duzz migrantske rute...

Sasvim je izvjesno da će se narednih dana razgovori na ovu temu intenzivirati u Briselu, ali i u ostalim evropskim centrima, svuda gdje postoji interes da se migrantska kriza stavi pod kontrolu i istovremeno nadje načina da se spasi Šengen.

XS
SM
MD
LG