Linkovi

EU: Pomoć Grčkoj, produžene sankcije Rusiji


Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk
Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk

Lideri EU odlučili da izdvoje dve milijarde eura za Grčku da bi se rešila humanitarna kriza izazvana teškom ekonomskom situacijom u toj zemlji; Kasno sinoć odlučeno da se ne ukidaju niti ublažavaju sankcije Rusiji

Tokom prvog dana samita Evropske unije u Briselu lideri su kasno sinoć odlučili da neće biti ukidanja ni ublažavanja sankcija Rusiji sve dok sporazum o prekidu vatre, zaključen u Minsku ne bude u potpunosti primenjen.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je da ta odluka jasno pokazuje namjeru 28-članog bloka da nastavi pritisak na Moskvu kako bi obustavila svoju podršku proruskim pobunjenicima u istočnoj Ukrajini.

Evropski lideri su danas pozdravili obećanje Grčke, dato posle višečasovnih razgovora grčkog premijera Aleksisa Ciprasa i njemačke kancelarke Angele Merkel na marginama samita, da će tokom narednih dana kreditorima dostaviti predloge ekonomskih reformi koje namerava da sprovede, što je uslov za dobijanje dodatnih tranši ranije odobrenog paketa finansijske pomoći.

Evropa nije digla ruke od Grčke, ključna je poruka samita. Jasno je Evropljanima da Grci trebaju svjež novac da se bore protiv humanitarne krize - zato su odlučili da Grčkoj daju nove dvije milijarde, što nije bilo lako. Gotovo cijelu noć su pregovarali ključni evropski lideri sa grčkim premijerom oko toga. Grčki premijer Aleksis Cipras pozdravio je dogovor, smatrajući ga važnim u zajedničkim naporima borbe protiv krize.

"EU treba snažne političke inicijative, koje poštuju i demokratiju i postojeće sporazume, kako bi smo ostavili iza nas krizu i krenuli prema razvoju. "

"Sada je do sviju nas, da ne ostavimo samu Grčku da se bavi ovim problemom i da ga riješi", poručio je predsjednik Evropskog savjeta, Donald Tusk.

Uz ovo, podsjetili su evropski lideri, Grčka već ima pruženu ruku. Dobila je produžetak otplate duga do juna ove godine, s tim da počne da radi na stabilizaciji ekonomije i društav kako bi vratila neophodno povjerenje medjunarodne finansijske zajednice.

XS
SM
MD
LG