Linkovi

Trgovinski sporazum EU-SAD 2016?


Sesilija Malmstrom, evropska komesarka za trgovinu (arhivski snimak)
Sesilija Malmstrom, evropska komesarka za trgovinu (arhivski snimak)

Evrospki pregovarači se nadaju da će, prema optimističnom scenariju, finalizovati trgovinski sporazum sa SAD 2016. - izjavila je komesarka EU za trgovinu Sesilija Malmstrom.

Gruba verzija trgovinskog sporazuma EU - SAD mogla bi biti dovršena naredne godine, izjavila je danas u Briselu evropska komesarka za trgovinu, Sesilija Malmstrom, najavljujući da će u nastavku pregovora, zakazanom za seprembar i oktobar ove godine, na stolu biti cijeli sporazum a ne samo njegovi dijelovi, kako je do sada bio slučaj.

Dok u Evropskom parlamentu, i pored nedavnog glasanja o nastavku pregovora sa Amerikom o slobodnoj trgovini, sumnjičavo vrte glavom da bi se u dogledno vrijeme sporazum sa prekookeanskim partnerom mogao i zaključiti, u Evropskoj komisiji pokazuju više entuzijazma da bi se barem gruba verzija sporazuma mogla naći na stolu naredne godine.

"U septembru ću u Vašingtonu razgovarati kako da krenemo naprijed po svim pitanjima sporazuma, što je i naša i američka namjera, novi kmrug pregovora je zakaan za oktobar a biće vjerovatno još jedan i u decembru. Potrudićemo se da sve bude na stolu. Ako budemo ozbiljno radili i dali sve od sebe, mogli bi smo imati nacrt sporazuma do juna naredne godine", kaže Malmstrom.

Ovo, medjutim, ne nudi odgovore na pitanja koja postavlja sve veći broj Evropljana - pitanja u vezi sa bezbjednošću hrane, zaštitom životne sredine, teškom mukom uspostavljenim standardima kojima, po njih, trgovinski sporazum sa Amerikom predstavlja ozbiljnu prijetnju.

"U našem komitetu postoji velika zabrinutost oko ovog sporazuma - zabrinuti smo za životnu sredinu i hranu, kao i za zdravlje. Tu prije svega mislim na klonirano meso", ističe član Evropskog parlamenta iz Holandije, Bart Staes iz stranke Zelenih.

Sa druge strane, Evropa i Amerika su toliko oslonjene jedna na drugu, na više načina, da je sporazum o slobodnoj trgovini ne samo put povezivanja dva najveća svjetska ekonomska prostora, već i prirodni slijed stvari...ali sporazum koji će biti od koristi svima, a za to , vjeruje se, treba vremena za dogovor koji će nositi i neophodne kompromise.

"Da li je ovo za nas idealno? Ne. Ali važno je da ova kuća pošalje snažnu poruku pregovaračima da saradnja traži i odredjene kompromise...", ističe članica Evropskog parlamenta iz Holandije, Maritje Sake.

Poruka je i odaslata, ali ostaje pitanje: nisu li najave o skorom okončanju rada na sporazumu više političke prirode i rezultat upornog rada lobista, nego slika stvarnog raspoloženja Evropljana, koje, ruku na srce, odavno već ne dotiče evropske birokrate.

XS
SM
MD
LG