Linkovi

Trgovinski sporazum EU-SAD 2016?


Sesilija Malmstrom, evropska komesarka za trgovinu (arhivski snimak)

Evrospki pregovarači se nadaju da će, prema optimističnom scenariju, finalizovati trgovinski sporazum sa SAD 2016. - izjavila je komesarka EU za trgovinu Sesilija Malmstrom.

Gruba verzija trgovinskog sporazuma EU - SAD mogla bi biti dovršena naredne godine, izjavila je danas u Briselu evropska komesarka za trgovinu, Sesilija Malmstrom, najavljujući da će u nastavku pregovora, zakazanom za seprembar i oktobar ove godine, na stolu biti cijeli sporazum a ne samo njegovi dijelovi, kako je do sada bio slučaj.

Dok u Evropskom parlamentu, i pored nedavnog glasanja o nastavku pregovora sa Amerikom o slobodnoj trgovini, sumnjičavo vrte glavom da bi se u dogledno vrijeme sporazum sa prekookeanskim partnerom mogao i zaključiti, u Evropskoj komisiji pokazuju više entuzijazma da bi se barem gruba verzija sporazuma mogla naći na stolu naredne godine.

"U septembru ću u Vašingtonu razgovarati kako da krenemo naprijed po svim pitanjima sporazuma, što je i naša i američka namjera, novi kmrug pregovora je zakaan za oktobar a biće vjerovatno još jedan i u decembru. Potrudićemo se da sve bude na stolu. Ako budemo ozbiljno radili i dali sve od sebe, mogli bi smo imati nacrt sporazuma do juna naredne godine", kaže Malmstrom.

Ovo, medjutim, ne nudi odgovore na pitanja koja postavlja sve veći broj Evropljana - pitanja u vezi sa bezbjednošću hrane, zaštitom životne sredine, teškom mukom uspostavljenim standardima kojima, po njih, trgovinski sporazum sa Amerikom predstavlja ozbiljnu prijetnju.

"U našem komitetu postoji velika zabrinutost oko ovog sporazuma - zabrinuti smo za životnu sredinu i hranu, kao i za zdravlje. Tu prije svega mislim na klonirano meso", ističe član Evropskog parlamenta iz Holandije, Bart Staes iz stranke Zelenih.

Sa druge strane, Evropa i Amerika su toliko oslonjene jedna na drugu, na više načina, da je sporazum o slobodnoj trgovini ne samo put povezivanja dva najveća svjetska ekonomska prostora, već i prirodni slijed stvari...ali sporazum koji će biti od koristi svima, a za to , vjeruje se, treba vremena za dogovor koji će nositi i neophodne kompromise.

"Da li je ovo za nas idealno? Ne. Ali važno je da ova kuća pošalje snažnu poruku pregovaračima da saradnja traži i odredjene kompromise...", ističe članica Evropskog parlamenta iz Holandije, Maritje Sake.

Poruka je i odaslata, ali ostaje pitanje: nisu li najave o skorom okončanju rada na sporazumu više političke prirode i rezultat upornog rada lobista, nego slika stvarnog raspoloženja Evropljana, koje, ruku na srce, odavno već ne dotiče evropske birokrate.

XS
SM
MD
LG