Linkovi

Samit EU-Rusija


Herman Van Rompuj, Dmitrij Medvedev i Žoze Manuel Barozo na samitu u Briselu

Samit EU-Rusija, održan danas u Briselu, imao je za teme neke od ključnih momenata bilateralnih ali globalnih odnosa - tako su Evropljani obećali podršku za skori ulazak Rusije u Svjetsku trgovinsku organizaciju, i napredak u procesu ukidanja viza za ruske gradjane, dok je ruski predsjednik Medvedev naglasio važnost stalne komunikacije sa Briselom, kako kaže, pragmatične i na obostranu korist.

Skup na najvišem nivou je došao u trenutku kada dvije strane bilježe uzlaznu liniju odnosa- još šire, vrijeme je kada Zapad put Rusije šalje poruke o savezništvu i partnerstvu, tako da je, pored ostalog, još snažan eho poruka kakve su NATO lideri uputili Moskvi sa samita u Lisabonu, ponudivši joj, prvi put u istoriji, da zajednički grade odbrambeni štit od balističkih napada treće, rekli bi u Briselu i Vašingtonu, iranske strane.

Medjutim, o tome danas nije bilo riječi - govorilo se o trgovinskim pitanjima te je tako objavljeno da su bilateralni trgovinski pregovori dvije strane okončani, što otvra vrata punoj podršci Unije ulasku Rusije u Svjetsku trgovinsku organizaciju, ako se očekuje, naredne godine.

Izvori Evropskog vijeća kažu da je evropskoj podršci prethodilo rusko obećanje da će postepeno ukinuti tarife na drvenu gradju i ostale sirove materijale iz Unije, tako da se vjeruje da su obje strane ponešto od pozitivnog utržka ponijele kući.

Predsjednik Evropskog vijeća, Herman Van Rompuj kaže:

"Posebno mi je drago da su EU i Rusija zaključile bilateralne progovore o Svjetskoj trgovinskoj organizaciji i da su se suglasile da se sada treba fokusirati na potrebu da Rusija što prije postane članica organizacije. To je krupan korak naprijed, korak koji cijeli svijet sa pažnjom promatra."

Posebno poglavlje razgovora je bilo posvećeno vizama i njihovom ukidanju, na čemu, kao hitnom prioritetu, insistira gost iz Moskve. Sa evropske strane je, očekivano, dobio razumjevanje da se vizne barijere moraju ukloniti što prije, ali i podsjećanje da nije riječ o automatizmu, već o procesu u čijem toku treba ispuniti tražene standarde sigurnosti - evropski izvori posebno ukazuju da ruska strana ima još dosta posla na osiguranju granica, te putnih isprava.

Konačno, nezaobilazno je bilo i pitanje energije, ruskog gasa, koji igra krupnu ulogu u evropskoj enrgetskoj šemi, a čija je isporuka Uniji tokom proteklih godina u nekoliko navrata dovodjena u pitanje iz razloga koji nisu imali ništa sa Evropljanima.

Povučeni su potom sa evropske strane potezi koji su za cilj imali prevenciju od sličnih situacija, poput alternativnih ruta i izvora energije, što visoki gost iz Moskve danas nije propustio da kritikuje, naglašavajući vaznost bilateralnih energetskih sporazuma kakve Rusija ima sa nekim od evropskih članica:

"Veoma je važno naglasiti potrebu za okvirnim normama na polju energije, jer odredjeni broj ranijih odluka sa evropske strane, na žalost, ne približava naše posicije i nadam se da ćemo nastaviti suštinski dijalog o tome.Nastavićemo razgovore nastojeći ne umanjiti važnost različitih relacija kakve imamo sa Unijom, a govorimo o važnim, višeznačnim sporazumima. Oni nemaju političku prirodu, bez obzira što daju povoda za različite političke komentare. Riječ je o pragmatičnim odnosima koji su, vjerujem, na obostranu korist", naveo je ruski predsjednik Dmitri Medvedev.

XS
SM
MD
LG