Linkovi

Nastavlja se spor oko Roma u EU


Spor Evropske unije sa Parizom zbog deportacije Roma, sada je prerastao u diplomatski incident između Francuske i Nemačke. Francuski predsednik Nikola Sarkozi, koji je izložen kritikama zbog politike svoje vlade prema Romima, sada je skrenuo pažnju na Nemačku, rekavši da i ona planira slično proterivanje.

Kancelarija nemačke kancelarke Angele Merkel je danas oštro demantovala tvrdnju da Nemačka planira da proteruje Rome. Zvaničnici Nemačke vlade čak tvrde da Merkelova uopšte nije ni razgovarala sa Sarkozijem o bilo kakvim navodnim romskim naseljima u Nemačkoj. Nemački ministar inostranih poslova Gvido Vestervele je danas izjavio da je Sarkozijevo saopštenje rezultat „nesporazuma“.

U četvrtak je evropska komesarka za pravdu Vivijan Reding uporedila proterivanje Roma iz Francuske sa ponašanjem nacista tokom Drugog svetskog rata. Kancelarka Merkel je prvobitno ponudila podršku Francuskoj protiv tako oštrih kritika. Komesarka Reding se kasnije ogradila od poredjenja koje je napravila, ali ne i od kritika politike francuske vlade i upozorenja da bi Pariz mogao da se suoči sa disciplinskim merama EU. Francuski lideri medjutim ističu da su kritike njihove politike "neprihvatljive".

XS
SM
MD
LG