Linkovi

EU kažnjava Francusku?


Nakon učestalih kritika da žmuri pred kršenjem ljudskih prava kakvo čine francuske vlasti protjerujući Rome, Evropska komisija se danas oglasila i oštro optužila zvanični Pariz za rasnu diskriminaciju, najavljujući kaznene mjere.

Nakon što je i Evropski parlament izglasao rezoluciju tražeći od francuskih vlasti i predsjednika Sarkozija da odmah prestane sa deportacijom Roma, koju je jasno nazvao diskriminacijom na rasnoj osnovi, te nakon što su parlamentarci optužili predsjednika Evropske komisije da je potrčko Sarkozija i Merkelove, u Komisiji su shvatili da moraju reagovati.

Kap koja je prelila čašu je činjenica da su prije desetak dana francuski predstavnici evropskim komesarkama za unutrašnje poslove i pravdu tvrdili jedno, a dokumenti, upute francuske vlade za deportaciju, drugo. Prvi su se zaklinjali da iza čišćenja nelegalnih kampova po zemlji nema diskriminacije, dok su upute, do kojih je došla štampa, jasno tražile da se policija posebno fokusira na Rome.

"Mogu samo da iskažem samo svoje najdublje žaljenje da su političke garancije koje su nam dali francuski ministri, službeno ovlašteni da pregovaraju o ovom pitanju sa Evropskom komisijom, jasno kontradiktorne sa cirkularnim pismom izdatim od strane te iste vlade. Uloga Komisije kao čuvara Lisabonskog sporazuma postaje iznimno teška ako više nemamo povjerenja u garancije koje nam daju ministri na zvaničnom sastanku sa dva evropska komesara i uz prisustvo barem 15-tak viskoih zvaničnika sa obje strane. Lično sam ubjedjena da Komisija nema izbora nego da započne proceduru predvidjenu u slučaju za kršenje zakona protiv Francuske", saopštila je evropska komesarka za pravdu i ljudska prava, Vivijan Reding.

Najavljeno je da će Evropska komisija po hitnom postupku raspravljati o ovome i donijeti odgovarajuću odluku. Ona bi se mogla kretati od novčane kazne za kršenje ljudskih prava, do samo zahtjeva da Francuska sporne odredbe nacionalnih zakona koji dozvoljavaju ovakav tretman Roma, prilagodi evropskim.

Francusko Ministarstvo inostranih poslova, zaprepašćeno je saopštenjem komesarke Evropske unije, dok je predstavnik istog ministarstva izjavio kako ne veruje da komentari evropskih ministara mogu da poboljšaju život Roma.

U međuvremenu, francuski ministar za imigraciju Erik Beson je izjavio da ne zna za memorandum o Romima, navodno sastavljen 5. avgusta, koji je u nedelju objavljen u nekoliko francuskih dnevnih listova - sa potpisom Besonovog šefa osoblja. U memorandumu, koji je dostavljen policiji, obračunu sa Romima se daje prioritet i napominje da tri stotine njihovih logora, odnosno divljih naselja, mora da se očisti u roku od tri meseca.

XS
SM
MD
LG