Linkovi

Evropljani protestuju protiv štednje


Protesti protiv mera štednje u Briselu
Protesti protiv mera štednje u Briselu

Evropljani, oni koji žive od svoga rada, ne žele stezanje kajševa kakvo im priredjuju vlade. Umjesto kresanja fondova, traže ulaganja, nova radna mjesta i mogućnosti. Takve parole su danas nosili demonstranti širom Evrope- od Grčke do Latvije, a centralne demonstracije su bile pred sjedištem evropskih institucija u Briselu.

Desetine hiljada demonstranata su se okupile danas u Briselu na trgu pred evropskim institucijama, dolazeći vozovima, autobusima, metroom, pješice, tražeći da se evropske vlade i centralne institucije Unije, " prestroje” u politici kakvu vode i da konačno za nastalu krizu prestanu kažnjavati radnike, već one koji su je izazvali

"Od kako je uveden euro, Belgija i ostale evropske države su u stalnom deficitu i mislimo da nije pravo da ljudi sa niskim primanjima plaćaju dug države. To bi trebale raditi banke", smatra Evelin Fonsi iz belgijskog grada Šarleroa.

Iza demonstracija u Briselu stoji Evropska unija sindikata, koja je na ovaj način željela skrenuti pažnju Evropskoj komisiji i nacionalnim vladama da put kojim idu vodi krizi kakvu je svijet već vidio 30-tih.

"Ne posežite za stezanjem kajiša, ne činite šta su činili vaši prethodnici tridesetih godina, ne režite sve fondove i investicije u isto vrijeme, jer time ćete dobiti isto što su oni dobili 30-tih", istakao je šef Evropske unije sindikata, Džon Monks.

A gotovo u isto vrijeme i gotovo na istom mjestu, Evropska komisija je prezentirala novi paket mjera ekonomske uprave, gdje bi se rigoroznije pratio budžetski balans članica euro-zone i u slučaju ulaska u crveno, gotovo automatski primjenjivale sankcije. Taj plan tek čeka, vjeruje se, žučna rasprava medju dvadesetsedmoricom, ne manje dramatična od današnjih zbivanja na briselskim ulicama.


XS
SM
MD
LG