Linkovi

Poljska ističe privrženost evropskoj ideji


Početak poljskog predsedavanja EU proslavljen je u Varšavi 1. jula 2011, a Poljska sada planira da se snažno uhvati u koštac sa problemima.
Početak poljskog predsedavanja EU proslavljen je u Varšavi 1. jula 2011, a Poljska sada planira da se snažno uhvati u koštac sa problemima.

Poljska, koja je prvo svoje predsjedavanje EU započela prije par dana, ima i priliku i izazov pred sobom - da pokaže “starim Evropljanima”da posrnula evropska ideja ima svoj oslonac u poljskom pro-evropskom duhu, te s tim u vezi i da birokratizovanom predsjedavanju EU da svježeg vjetra sa Istoka, čulo se danas u Strazburu prikom zvaničnog predstavljanja plana rada poljskog predsjedništva.

Poljski plan je jednostavan - snažno se uhvatiti u koštac sa svim otvorenim problemima, uz uvjerenje da je želja za uspjehom evropskog projekta snažnija od aktuelnih teškoća. Uz to, naglasio je evropskim parlamentarcima poljski premijer, Donald Tusk, njegova zemlja se predugo borila sa krizama svih vrsta da bi ustuknula pred ovom evropskom. Uz ovo, on upozorava:

"Medjutim, postoji čak dublja kriza, kriza povjerenja u Evropu. Kriza je globalnih dimenzija i pitanje je: da li je lijek, odgovor na nju reduciranje svega što je evropsko? Treba li da Evropi okrenemo ledja? Treba li da kažemo zbogom svemu na čemu se predano radilo svih ovih decenija?"

Za sadašnjeg predsjedavajućeg EU odgovor je NE - kao što je skeptičan da će potezi poput zahtjeva za preispitivanjem Šengena, te danskog ponovnog uvodjenja graničnih kontrola, donijeti dobra zajedničkom slobodnom prostoru kretanja, dostignuću koje poljski premijer prepoznaje kao symbol EU:

“Debata o Šengenu je ključna ilustracija dilema sa kojima se Evropa danas suočava. Želim reći da je, sa naše tačke gledišta, odbrana fundamentalnog prava evropskih naroda da se kreću slobodno preko nacionalnih granica, naša najviša dužnost.”

Poljaci su, čini se, i za razliku od svojih madjarskih prethodnika, hrabro i otvoreno stali na pozornicu preuzimajući po prvi put evropsko predsjedavanje. Njihov etuzijazam je sa simpatijama i podrsskom dočekan sa svih strana, uz osjećaj da EU treba svježeg vjetra, vjetra koji ovaj put dolazi sa Istoka. Član Evropskog parlamenta iz Njemačke, šef grupe social-demokrata, Martin Šulc:

"Solidarnost u Evropi znači da su slabi i jaki ujedinjeni, unutar država ili izmedju država. Približavanje jednih i drugih, to je duh kakav donosi pristup poljskog predsjedništva EU, jer ovdje nije riječ o interesu koji bi bio u sukobu jakih i slabih. Sve u svemu, danas smo od poljskog premijera čuli važan govor."

Podršku je pružio i predsjednik Evropske komisije, Žoze Manuel Barozo:

"Komisija će u potpunosti da podrži viziju poljskog predsjedništva o snažnijoj, sigurnijoj ali i otvorenijoj Evropi. Uvjeren sam u poljsku sposobnost da, ne samo vodi Uniju, već i da udahne novi entuzijazam i optimizam evropskom projektu."

Vjeruje se da, kada je Zapadni Balkan u pitanju, države regiona od Poljske treba da očekuju snažnog saveznika koji će ih, kada god se za to ukaže prilika i steknu uslovi, podržati u napredovanju prema evropskim integracijama.







XS
SM
MD
LG