Linkovi

EP: "Sebični potez Kamerona"


EP: "Sebični potez Kamerona"

Odluka britanskog premijera, izrečena na nedavno održanom samitu u Briselu, da svoju zemlju ostavi po strani ukupnih evropskih napora za uvodjenjem oštrijih pravila na finansijskom tržištu, što bi, kao direktnu posljedicu, imalo i stabilnu budućnost za euro, danas je naišla na oštre i otvorene kritike članova Evropskog parlamenta. Tako se potez Kamerona naziva sebičnim i nacionalističkim, uz upozorenje da bi mogao izazvati duboke, neželjene posljedice. Uz to, još jednom je naglašeno da su evropska vrata za Zapadni Balkan otvorena, i da Unija februara naredne godine namjerava da Srbiju prepozna kao kandidata za punopravno članstvo.

Kao što se i očekivalo, odluka šefa britanske vlade da jedini ostane po strani dogovora evropskih članica o čvršćim pravilima finansijskog poslovanja i podrške evropskoj zajedničkoj valuti, dočekana je danas salvom kritika od strane evropskih parlamentaraca - izolacija, odsustvo solidarnosti, uzak interes, sebičnost i nacionalizam, samo su neke od ocjena koje su se čule tokom rasprave na zasjedanju parlamenta u Strazburu.

Poštujem donijete odluke, ali britanska izolacija jasno pokazuje da njihova vlada u EU vidi samo prostor slobodne trgovine. Ne razmišljaju o solidarnosti i odgovornosti prema svojim partnerima, to traži i promjene u ponašanju preostale 26-ce i evropskih institucija. Konkretno, mislim na povrat novca iz evropskog budžeta Velikoj Britaniji. Novac naših sugradjana bi trebao biti potrošen na nešto drugo a ne na sebični nacionalizam. Solidarnost nije jednosmjerna cesta, vrijeme je da se to objasni g. Kameronu i njegovoj vladajućoj koaliciji “, poručio je član Evropskog parlamenta iz Francuske i šef parlamentarne grupe narodnjačkih partija, Žozef Dol.

Posebno ogorčenje parlamentaraca je izazvalo pojašnjenje britanskog premijera da želi zaštiti Londonski Siti, centar finansijskog poslovanja, koje parlamentarci smatraju jednim od uzročnika krize.

Član Evropskog parlamenta iz Njemačke i šef parlamentarne grupe socijal-demokrata, Martin Šulc, navodi:

“Ne smijemo dozvoliti sebi samima da budemo ucijenjeni a u londonskom Sitiju sjede spekulatori, isti oni koji su nas odvukli u duboku finansijsku krizu. Oni sada ne žele dublje regulisanje - takvo nešto ne smijemo dozvoliti!”

Ali tu je i upozorenje. Član Evropskog parlamenta, bivši belgijski premijer i šef parlamentarne grupe liberala, Gi Verhofštad.

“Kada te pozovu na večeru, ili ćeš doći kao gost ili si dio menija. To se sada može desiti”.

Konačno, euro-skeptici su u britanskom okretanju ledja prepoznali otvaranje Pandorine kutije, pokretanje pitanja o svrsi Evropske unije kakva sada postoji.

Najdžel Feridž, predsednik Britanske stranke Nezavisnih, kaže:

Sada je, u svoj svojoj ozbiljnosti započela debata o Evropi. Premijer Kameron nije ni svjestan šta je započeo.”

Još je rano govoriti o tome šta će donijeti razvoj zbivanja gdje su na jednoj strani, manje- više, svi, a na drugoj, usamljena , Velika Britanija. U Briselu se sada, više nezvanično, preispituju svi višeslojni odnosi koje Unija ima sa Londonom, uz gorak okus shvatanja da su britanski predstavnici gurnuli u stranu solidarnost za koju ovdje vole reći da je jedan od stubova Unije - ako ostaje samo goli interes, pitaju se, kakvu to zajednicu evropskih država možemo sagradiiti na takvim temeljima i da li je to ono što smo željeli, ili; možda, što žele Ostvrljani kojima samozadovoljna izolacija nije strana.

Van Rompuj: Ne zatvaraju se vrata Zapadnom Balkanu

Sa svoje strane, evropski vrh je danas informisao parlamentarce o održanom samitu i, s tim u vezi, o odlukama koje se tiču proširenja Unije na Zapadni Balkan, posebno sada kada je gotovo 28 članica.

Potvrdili smo evropske perspektive za Zapadni Balkan i jasno rekli da se vrata neće zatvoriti iza Hrvatske. Evropski savjet je utvrdio i jasne ciljeve i jasan vremenski okvir za Srbiju i Crnu Goru. Obje su zemlje načinile upečatljiv progres na svom putu ka EU. Srbija je preduzela korake da medjunarodnoj pravdi privede najtraženije optužene za ratne zločine, dok je dijalog Beograda sa Prištinom doveo do prvih rezultata i napreduje se u primjeni dogovorenog.

Od Srbije očekujemo da na dijalogu gradi bolje odnose sa Prištinom sa namjerom da februara naredne godine damo Srbiji status zemlje- kandidata, što bi bilo potvrdjeno početkom marta od strane Evropskog savjeta. Crna Gora je prije godinu dana dobila status kandidata i preduzela je brojne reforme koje sada treba do kraja i primjeniti. Progres Crne Gore ćemo nastaviti da kontrolišemo , posebno na polju vladavine zakona, sa namjenom da započnemo pristupne pregovore juna 2012», naveo je predsjednik Evropskog savjeta, Herman van Rompuj.

XS
SM
MD
LG