Linkovi

Van Rompuj: Ključan nastavak reformi


Predsjednik Evropskog savjeta i crnogorski premijer na konferenciji za novinare u Podgorici
Predsjednik Evropskog savjeta i crnogorski premijer na konferenciji za novinare u Podgorici

Posjetom Podgorici, predsjednik Evropskog savjeta Herman Van Rompuj počeo je svoju balkansku turneju. On je u Podgorici rekao da Crna Gora ima jasnu evropsku pespektivu, a da je nastavak reformi najbolja preporuka za napredak na putu ka Evropskoj uniji

Rompuj je, nakon susreta sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, kazao da je Crna Gora ostvarila značajan progres u procesu evropskih integracija i poručio da će implementacija reformi imati centralno mjesto u ocjenjivanju daljeg napretka ka EU. On je istakao da crnogorska vlast ima punu podršku EU za napore da se Crna Gora u potpunosti integriše u Uniju i rekao da ohrabruje i podstiče Crnu Goru da nastavi sa reformskim naporima i pozitivnom ulogom koju igra u regionu.

Od najvećeg značaja za Crnu Goru jeste da nastavi sa reformama. EU će podržati crnogorsku vladu u tim naporima, ali je pred njom posao koji treba da obavi”, naveo je predsjednik Evropskog savjeta.

Rompuj je kazao da su od ključnog značaja reforme u oblastima koje su vezane za vladavinu prava, kao što su nezavisnost sudstva i borba protiv organizovanog kriminala. On je rekao da ne može da prejudicira kakvo će biti mišljenje Evropske komisije o zahtjevu Crne Gore za sticanje statusa kandidata.

Ono što mogu da obećam, jeste da ćemo pošteno i objektivno sagledati crnogorsku aplikaciju za članstvo u EU”, naveo je Rompuj.

Brisel posebno uvažava činjenicu da u Crnoj Gori postoji politički konsenzus o pitanju priključivanja EU, istakao je Rompuj i saopštio da podstiče političke strukture na jačanje i širenje tog konsenzusa. On je potencirao važnost regionalne saradnje u procesu evropskih integracija i istakao da “evropska integracija zapadnog Balkana mora biti praćena snažnim naporima na unapređenju regionalne saradnje”.

Crnogorski premijer Milo Đukanović podsjetio je da je Crna Gora u očekivanju pozitivnog mišljenja EK početkom novembra o crnogorskoj aplikaciiji za članstvo u EU.

Nadamo se da će to mišljenje biti verifikovano na decembarskom Evropskom samitu”, kazao je on.

Predsjednik Vlade Crne Gore rekao je da su u toku intenzivni kontakti sa relavantnim zvaničnicima EK.

"Na bazi toga, ali, prije svega, na osnovu onoga što smo radili prethodnih godina, smatram da imamo pravo na optimizam kada su u pitanju naša očekivanja od mišljenje EK u novembru, a zavisno od toga, u uobičajenim i predviđenim procedurama, svoje stavove daće i drugi organi EU, zaključno sa Evropskim savjetom”, kazao je Đukanović.

Đukanović je rekao da je Rompuja upoznao sa sljedećim fazama reformi koji Crnu Goru treba da dovedu do finalnog cilja – kvalitetnog života građana i punopravnog članstva u EU i NATO.

XS
SM
MD
LG