Linkovi

EU: Razmena podataka i duža kontrola granica


Francuski policajci na granici sa Nemačkom

Ministri unutrašnjih poslova EU odlučili da što pre na snagu stupi razmena podataka putnika na letovima u i iz EU i produžili kontrolu unutar šengenskih granica na dve godine

Budućnost Šengena bi time, vjeruje se, trebala biti osigurana.

Šengen neće nestati, ali neće nestati ni kontrole - tačnije, više kontrola spasiće prostor slobodnog kretanja unutar evropskih granica.

"Ako zelimo da pruzimo više sigurnosti gradjanima, potrebno je više Evrope i više Šengena", saopštio je evropski anti-teroristički koordinator, Žil de Keršov.

Umjesto toga, odlučeno je da privremene mjere unutrašnjih kontrola šengenskih granica, kakve trenutno provodi Francuska, sa šest mjeseci budu produžene na dvije godine. Uz ovo, što prije na snagu treba da stupi razmjena podataka o putnicima u i iz Evrope.

"Približili smo se zajedničkom cilju: efikasnom registru putnika, uz poštovanje osnovnih ljudskih prava", naveo je ministar ekonomije Luksemburga i predsjedavajući Vijećem ministara EU, Etjen Šnajder.

U svakom slučaju, kontrole na vanjskim granicama su pojačane. U slučaju Grčke, ministri su pozdravili konačno zeleno svjetlo vlasti u Atini da se u zaštitu južnih granica Unije i Šengena uključi i evropska agencija za kontrolu granica, Fronteks, a predstavnici te zemlje su ovom prilikom zatražili i evropsku civilnu pomoć, kao i podršku u registraciji pridošlih migranata.

XS
SM
MD
LG