Linkovi

Ministri EU usvojili paket za stabilizaciju evra


Ministri finansija zemalja EU usvojili su paket za stabilzaciju zajedničke valute evra u iznosu od 645 milijardi dolara (500 milijardi evra).

Paket ima za cilj da spreči dalje negativne efekte grčke krize na članice EU koje se suočavaju sa finansijskim poblemima. Ministri su održali hitan sastanak u Briselu u nedelju u nastojanju da postignu sporazum pre otvaranja berzi u ponedeljak.

Španska ministarka finansija Elena Salgado izjavila je da se radi o stabilizacionom mehanizmu koji se sdatoji od bilateralnih zajmova i kreditnih garancija. Novac će poteći od same EU i Medjunarodnog monetarnog fonda. Vrednost evra opala je za 4 odsto prošle nedelje zbog rastućih strahovanja da bi problemi Grčke mogli da se prošire na druge zemlje koje se suočavaju sa finansijskim teškoćama, poput Španije, Portugala i Irske.

Španska ministarka Salgado je takodje rekla da će Grčka primiti prvu uplatu svog posebnog zajma od 145 milijardi dolara 19. maja. Direktor MMF-a Dominik Straus-Kan izjavio je da će snažna akcija podrške Grčkoj dopriniti nastojanjima da se stabilizuje evro.

XS
SM
MD
LG