Linkovi

EU: Granične kontrole i ograde


Žičana ograna na granici Slovenije i Hrvatske
Žičana ograna na granici Slovenije i Hrvatske

Dok evropski lideri raspravljaju o migrantskoj krizi, Švedska uvodi graničnu kontrolu, a Slovenija podiže žičanu ogradu na granici sa Hrvatskom

Evropski lideri na Malti drže drugi po redu samit u dva dana i ovaj posvećen migrantskoj krizi. U isto vrijeme, podižu se nove ograde i uspostavljaju nove granične kontrole u EU što mnogi vide kao jedini izlaz u situaciji kada nema dovoljno ni solidarnosti ni jasne evropske politike na ovom polju.

Dok evropski lideri, nakon što su na Malti ugostili afričke kolege, sada nastavljaju, doduše, neformalno, da razgovaraju o putevima rjesavanja izbjegličke drame, do Valete je došla vijest da Švedska, koja je jedna od ključnih destinacija desetinama hiljada izbjeglica, uvodi graničnu kontrolu.

"Zato što moramo da imamo kontrolu nad našim granicama, to je veoma važno. Dakle, kontrole na granici su u saglasnosti sa pravilima koja imamo. Kada su naše vlasti saopštile da ne mogu da garantuju bezbjednost, morali smo ih slušati i zato smo donijeli tu odluku. Tu je i pitanje dokumenata - svi koji ulaze na trajekte na putu za Švedsku, moraju se identifikovati jer moramo da znamo ko ulazi u našu zemlju", rekao je švedski premijer, Stefan Lefven.

"Bojim se da zbog nepostojanja solidarnosti unutar EU, gdje samo osam od 28 članica sudjeluje u relokaciji izbjeglica, neke od članica, poput Švedske, su sada pod iznimno velikim pritiskom i izabrali su mjere i akcije, koje ja ne zastupam ali koje, iz švedskog ugla, izgledaju neizbježne", naglasio je predsjednik Evropskog p[arlamenta, Martin Šulc.

U isto vrijeme, Slovenija podiže takozvanu tehničku prepreku, žičanu ogradu na granici sa Hrvatskom, što u EK ocjenjuju kao "legalan ali ne i poželjan gest države koja je na rubu Šengena. Za druge je to jasan dokaz neopstojanja evropske ideje kako riješiti krizu.

Samiti se nižu jedan za drugim, dok se ne prekida izbjeglička rijeka. Nastavlja se i podizanje ograda i uspostavljanje kontrola na granicama gdje ih godinama nije bilo...do novog samita i nove žičane ograde.

XS
SM
MD
LG