Linkovi

EK odobrila pomoć za programe azila i migracija


Grčki policajac pokušava da zadrži migrante iza žičane ograde dok čekaju da budu registrovani na ostrvu Kos, 10. avgusta 2015.
Grčki policajac pokušava da zadrži migrante iza žičane ograde dok čekaju da budu registrovani na ostrvu Kos, 10. avgusta 2015.

Evropska komisija danas odobrila gotovo 2 i po milijarde eura za 23 nacionalna programa azila, migracija ali i nacionalne bezbjednosti evropskih članica. Kao što se i očekivalo, najviše sredstava je odobreno Grčkoj i Italiji koje su prve na udaru imigrantskog talasa.

Brisel je odlučio da ozbiljno pristupi pitanju talasa imigracije i posebno tragedijamma koje se dešavaju na južnim granicama Unije.

"Danas smo odobrili 23 višegodišnja nacionalna programa iz programa za azil, migracije i integracije i programa za unutrašnju bezbijednost što znači da smo odobrili 2,4 milijarde eura za finansiranje ovih programa. Ovo će zlačiti ključnu podršku državama koje su pod najvećim pritiskom azila i migracija," izjavila je portparolka Evropske komisije, Nataša Berto.

To praktično znači da će prve zemlje na udaru, Italija i Grčka, u sklopu podrške programima azila, imigracija ali i unutrašnje bezbjednosti dobiti svaka oko pola milijarde eura, kako bi ojačale svoje smještajne kapacitete, proceduru azila, te unutražnju bezbjednost, sve u skladu sa evropskim standardima. A potreba za tim je gotovo skadnevna. Već dvije hiljade imigranata je izgubilo živote pokušavajući da preko Mediterana predju na evropsko tlo...

"Posljednjih dana primjećujemo male drvene brodove, ne duže od 10 metara, sa stotinama ljudi u njima. Možete da razumijete, u takvim uslovima, svaka minuta je dragocjena za spas mnogih ljudi, za spas njihovih života," izjavio je portparol italijanske obalske straže Kozimo Nikastro.

Novac neće biti uložen samo u prvu liniju južnih evropskih granica. Dobiće ga 23 države za ranije dostavljene projekte koje Komisija smatra prikladnim za ispunjenje ne samo ranije postavljenih standarda, već i projekta smještaja 40 hiljada imigranata kojima je već priznato pravo boravka na prostoru Unije. U Briselu vjeruju da bi, ako ovaj prvi projekat uspije, do kraja godine mogli da budu postavljeni novi parametri i kvote, i da budu otvorena vrata za nove imigrante kojima bi EU trebala da bude novi dom.

XS
SM
MD
LG