Linkovi

EU zavela sankcije Libiji


Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen
Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen

Danas je Evropska unija, reagujući na rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN o sankcijama libijskom režimu, donijela odluku o zabrani izvoza oružja u Libiju, kao i o trgovini materijalima koji bi mogli poslužiti kao sredstvo pritiska i nasilja nad civilima. Uz ove, donijete su i odluke o zamrzavanju sredstava Moamera Gadafija i članova njegove porodice, kao i saradnika odgovrnih za nasilje nad civilima.

Madjarski ministar za nacionallni razvoj i predsjedavajući Savjeta ministara EU, Tamaš Felegi tom prilikom je rekao:

Savjet ministara EU je danas uspostavilo embargo na izvoz oružja Libiji i sankcije onima koji su odgovorni za nasilje nad civilnim stanovništvom. Evcropske mjere ne samo da provode u djjelo rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN od 26. febnruara, već donose dodatne, nezavisne sankcije. EU zabranjuju snabdijevanje Libije oružjem, municijom, kao i matrijalima koji su s tim u vezi. Uz ove mjere, mi zabranjujemo i prodaju Libiji opreme koja bi se mogla upotrijebiti za stvaranje pritiska na civilno stanovništvo. U isto vrijeme, zabranjujemo izdavanje viza za 16 osoba, uključujući Moamera Gadafija, dio njegovoe porodice koji je u vezi sa režimom, kao i za druge osobe odgovorne za nasilje nad civilima počev od 16. februara. Uz ovo, zamrzavamo imovinu Gadafija i pet članova njegove porodice. Imovinui zamrzavamo i za joss 20 osoba koje su odgovorne za počinjeno nasilje. Na skupu 23. februara Savjet EU je iskazao duboku zabrinutost i osudu nasilja u Libiji i upotrebe sile protiv civila, što je rezultiralo smrću stotina civila. Pozvali smo tada na obustavu nasilja i izlaženje u susret legitimnim zahtjevima stanovnika putem nacionalnog dijaloga.”

Evropljani su u ulozi da bi trebalo da prvi sankcijama reaguju na poteze libijskog režima, dok bi, istovremeno, oni, i ne samo oni, bili na udaru potpune blokade komunikacije sa Tripolijem. Tako, iako se o tome na različitim nivoima i pod različitim scenarijima razgovaralo, nije još uvijek postignut sporazum o prestanku uvoza nafte iz Libije. To se, za sada, smatra nerealnom opcijom. Medjutim, čini se da je bliže realnosti uvodjenje zone zabrane letova, o čemu se razgovara na različitim medjunarodnim nivoima, priznaje šefica evropske diplomatije:

“To je pitanje o kojem se raspravlja. Još uvijek nije donijeta nikakva odluka, ali riječ je o kompleksnom pitanju. Dio je to razgovora koje vodimo, I saznaćete ukoliko donesemo odluku o tome." izjavila je visoka predstavnica EU, Ketrin Ešton.

Medjutim, prema prvom čovjeku NATO, odluka o zoni zabrane letova može biti donijeta samo pod mandatom Ujedinjenih nacija:

“Takva dalekosežna odluka zahtijeva veoma jasnu medjunarodnu pravnu legitimnost, tačnije UN mandate,” upozorio je generalni sekretar NATO, Anders Fog Rasmusen.

XS
SM
MD
LG