Linkovi

Brisel: Gadafi da odmah preda vlast


Slavlje u Libiji nakon osvajanja Tripolija
Slavlje u Libiji nakon osvajanja Tripolija

Iz Brisela se danas poručuje kako smo svjedoci posljednjih trenutaka Gadafijevog režima. Poziva se zato da pukovnik Gadafi smjesta napusti vlast, zaustavljajući tako nastavak krvoprolića. Sa druge strane, ukazuje se da je na libijskom Prelaznom nacionalnom vijeću velika odgovornost, čuvajući ljudska prava i jedinstvo zemlje, moraju graditi državu demokratije, pomirenja i prosperiteta za sve Libijce.

Zahtjev libijskog naroda za slobodom je dosao do istorijskog trenutka. Odlučni napori snaga nove Libije, podržani od strane NATO-a i nekoliko evropskih država, kao i država regiona, doveli su do kraja Gadafijevog režima. Pozivamo zato pukovnika Gadafija da prihvati volju naroda i odmah sidje sa vlasti kako bi se izbjeglo dalje krvoproliće i patnje, zajednički poručuju predsjednik Evropske komisije, Barozo i predsjednik Evropskog vijeća, Van Rompuj. Obećavajući pomoć u demokratskoj tranziciji Libije, dvojica lidera ukazuju kako su zbivanja u toj zemlji dala novi podsticaj “arapskom proljeću”. Zahtjevi naroda za slobodom i dostojanstvom će se nastaviti, upozoravaju oni, obećavajući kako u tome mogu računati na pomoć Unije koja će podržati demoratske aspiracije i izbor.

Gadafijev režim se očigledno raspada. Što prije Gadafi shvati da ne može dobiti bitku protiv vlastitog naroda, to bolje, jer će narod biti poštedjen nastavka prolivanja krvi i nasilja. Libijci su neopisivo patili pod režimom više od četiri decenije, sada imaju šansu za novi početak. Vrijeme je sada da prestanu sve prijetnje civilima, kao što je tražilo i Vijeće sigurnosti. Vrijeme je sada za stvaranje nove Libije, države zasnovane na slobodi, umjesto straha, demokratiji umjesto diktature, željama većine, umjesto manjine. Ta se tranzicija mora desiti mirnim putem, mora uslijediti odmah , vodjena od strane samih Libijaca. NATO je spreman da pomaže u tome, radi zajedno sa Prelaznim nacionalnim vijećem, na kojem je sada velika odgovornost jer moraju osigurati da prelaz bude što bezbolniji, da država ostane ujedinjena i da budućnost bude zasnovana na pomirenju i poštivanju ljudskih prava”, kazao je generalni sekretar NATO-a, Anders Fog Rasmusen.

Svjedoci smo posljednjih trenutaka Gadafijevog režima, poručila je jutros visoka predstavnica Evropske unije, Ketrin Ešton. Ona poziva Gadafija da preda vlast bez odlaganja i tako izbjegne nastavak krvoprolića. Poziva i Prelazno nacinalno vijeće i snage opozicije da zaštite civile, poštujući ljudska prava. Poziva ih da postupaju odgovorno, u cilju učvršćenja mira i stabilnosti u cijeloj zemlji. Baronesa Ešton kaže kako naredni mjeseci i godine nose brojne izazove za libijski narod koji će, uvjerena je ona, uspješno savladati sve teškoće, stvarajući tako Libiju kao prosperitetnu, stabilnu , demokratsku zemlju.

Konačno, oglasio se i predsjednik Evropskog parlamenta, Jirži Buzek koji kaže kako je danas dan radosti za Libiju i cijeli region. Tripoli se oslobadja, čestitam Libijcima i Prelaznom nacionalnom vijeću na hrabrosti i posvećenosti, kaže Buzek, ukazujući da se snaga libijskog naroda pokazala jačom od Gadafijevog terora. On je uvjeren da libijska budućnost upravo počinje, uz nadu da će to biti budućnost mira, pravde, jedinstva i prosperiteta.

Ovo je revolucija libijskog naroda i niko im to ne može oduzeti”, poručuje danas predsjednik Evropskog parlamenta, prisjećajući se dramatične istorije kroz kakvu je prolazila i njegova Poljska. Zaključujući, Buzek ukazuje da je došlo vrijeme za demokratsku tranziciju, parlamentarce i one koji će stvarati zakone. Zato obećava punu podršku Evropskog parlameta procesu koji bi trebao dovesti do stvaranja optimalnih uslova za libijske izbore. Bitka protiv režima se možda danas okončava, ali započinje bitka za demokratiju, zaključuje predsjednik EP.

XS
SM
MD
LG