Linkovi

EU: Sprovesti istragu o navodima SE


Kocijančič: Borba protiv organizovanog kriminala je obaveza svih država Zapadnog Balkana, uključujući i Kosovo

U Briselu se na izvještaj izvjestitelja Savjeta Evrope o stravičnim zločinima počinjenim na Kosovu, koji se dovode u vezu sa Hašimom Tačijem reaguje pozivima da se predoče dokazi za to i da se što prije provedu temeljite istrage, uključujući i medjunarodna tijela.

Brisel je danas sa zaprepaštenjem reagovao na navode izvjestitelja Savjeta Evrope Dika Martija o zločinima počinjenim na Kosovu, uključujući I trgovinu ljudima i ljudskim organima. Na brifingu za novinare, portparolka visoke predstavnice EU, Ketrin Ešton, Maja Kocijančič je izjavila:

"Ono što mogu reći je da ove optužbe uzimamo veoma ozbiljno, a borba protiv organizovanog kriminala je obaveza svih država Zapadnog Balkana, uključujući i Kosovo. To je jedan od razloga zbog kojih je misija EULEX na terenu. Ta misija je do sada istraživala i sada to čini odredjeni broj sluccajeva, gdje je bilo riječi i o trgovini ljudima. Dakle, da pojasnim - sve optužbe ozbiljno uzimamo, a u ovom konkretnom slučaju smo upoznati sa izvještajem i ako izvjestilac, gospodin Marti ima bilo kakav konkretan dokaz, pozivamo ga da ga predoči odgovarajuchim vlastima."

Oglasio se I generalni sekretar Savjeta Evrope, Torbjorn Jagland, koji u kratkom saopštenju kaže da se upoznao sa sadržajem izvještaja, koji, kako priznaje, sadrži brojne veoma teške optužbe:

"Zabrinut sam zbog implikacija I vjerujem da optužbe ne smiju ostati bez odgovora. Treba ih ili potvrditi ili pobiti odgovarajućom istragom," kazze generalni sejkretar Savjeta Evrope, koji poziva kompetentne vlasti, uključujući i medjunarodne institucije, da učine sve kako bi se otkrila prava istina.

Medjunarodna organisacija za zaptitu ljudskih prava Hjuman rajts voč podsjeća ovom prilikom da odavno već poziva lokalne I medjunarodone vlasti na Kosovu da se agresivnije bave istragom ratnih I ostalih zločina počinjenih od strane bivših cclanova OVK. Umjesto toga, tvrde u ovoj organizaciji, UN, EU i SAD su radije pribjegavali pragmatičnom političkom pristupu, vjerujući da treba da rade na kratkoročnom miru I stabilnosti, žrtvujući tako neke od važnih principa pravde.

XS
SM
MD
LG