Linkovi

Podrške Srbiji iz EU


Šef Delegacije za Jugoistočnu Evropu evropskog parlamenta,
Edvard Kukan smatra da bi Srbiju trebalo nagraditi ubrzanim prolaskom kroz proces evropskih integracija
Šef Delegacije za Jugoistočnu Evropu evropskog parlamenta, Edvard Kukan smatra da bi Srbiju trebalo nagraditi ubrzanim prolaskom kroz proces evropskih integracija

Danas sa različitih evropskih adresa stižu poruke podrške postizanju zajedničkog stava EU i Srbije o rezoluciju za Generalnu skupštinu UN-a. Tako predsjednik Evropskog parlamenta, Jerži Buzek kaže da dobra volja i uspješna diplomatija mogu postići cilj. Za ministra spoljnih poslova Francuske, Kušnera je rezolucijom otvoren put dijalogu Beograda i Prištine, dok šef Delegacije za Jugoistočnu Evropu, Edvard Kukan iskazuje nadu da će potezi zvaničnog Beograda navesti evropske članice da ubrzaju proces integracije Srbije u evropske strukture.

Bez negativnih tonova o sporazumu Brisela i Beograda, naprotiv, zadovoljstvo postignutim zajedničkim stavom je očito iz izjava kakve danas dolaze, primjera radi, iz kabineta predsjednika Evropskog parlamenta, Jeržija Buzeka. On, uz podsjećanje da je parlament uvijek podržavao Kosovo i da je nedavno posebnom rezolucijom pozvao preostale evropske članice da priznaju kosovsku državu, kaže i to da postignuti sporazum visoke predstavnice Ešton i predsjednika Tadića podvlači činjenicu da je Evropa budućnost ne samo sa Srbiju i Kosovo, već i za cijeli region.

"Srpski i kosovski lideri moraju dati sve od sebe kako bi osigurali da ispred njih nema neprelaznih prepreka na putu prema članstvu u EU", poručio je danas predsjednik Evropskog parlamenta.

U isto vrijeme, ministar spoljnih poslova Francuske, Bernar Kušner je takodje pozdravio dogovor EU i Srbije, uvjeren da to otvara mogućnost dijaloga Beograda i Prištine.

"Dijalog je neophodan kako bi se podstakla saradnja, napredovalo u evropskim integracijama I poboljšao život stanovnika i Srbije i Kosova", rekao je Kušner.

Konačno, šef Delegacije za Jugoistočnu Evropu evropskog parlamenta, Edvard Kukan je u pisanoj izjavi izrazio zadovoljstvo sporazumom koji je juče postignut i rekao kako bi nastojanje Beograda da ima usaglašen stav sa Briselom, trebalo biti prepoznato od strane evropskih članica i nagradjeno bržim prolaskom kroz proces evropskih integracija.

"Ponašanje Srbije je potvrdilo kako je zemlja sposobna da pregovara i rješava medjunarodna pitanja na konstruktivan i razuman način", zaključuje Kukan.

XS
SM
MD
LG