Linkovi

Kacin: Situacija na severu neodrživa


Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin

Povodom izbijanja nasilja na graničnom prelazu Jarinje, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin daje sledeću izjavu za javnost:

"Današnje izbijanje nasilja na prelazu Jarinje je jasan pokazatelj da je sadašnja situacija na severu Kosova neodrživa. Pokušaji "balvanizacije" severa Kosova ne vode nigde osim destabilizaciji stanja i pogoršanju uslova u kojima srpska zajednica na Kosovu živi. Gradjani, ali pre svega politički lideri, moraju da razumeju da KFOR obavlja svoj posao profesionalno i u skladu sa svojim mandatom.

Srpski zvaničnici takodje snose odgovornost da uvere srpsku zajednicu na severu Kosova da im ne preti proterivanje. Medjutim, podizanje tenzija i izbijanje nasilja neizbežno vraćaju slike iz 1991. godine i sećanje na izbijanje rata u bivšoj Jugoslaviji koji je počeo balvanizacijom i završio se kolonama izbeglica iz Hrvatske.

Srbe niko ne tera s Kosova jer ono mora očuvati svoj multinacionalni karakter. Pozivam sve demonstrante da se ne koriste nasiljem i uklone barikade. Opštine severno od Ibra se moraju mirno reintegrisati u šire Kosovo."

XS
SM
MD
LG