Linkovi

Kacin: Situacija na severu neodrživa


Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin

Povodom izbijanja nasilja na graničnom prelazu Jarinje, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin daje sledeću izjavu za javnost:

"Današnje izbijanje nasilja na prelazu Jarinje je jasan pokazatelj da je sadašnja situacija na severu Kosova neodrživa. Pokušaji "balvanizacije" severa Kosova ne vode nigde osim destabilizaciji stanja i pogoršanju uslova u kojima srpska zajednica na Kosovu živi. Gradjani, ali pre svega politički lideri, moraju da razumeju da KFOR obavlja svoj posao profesionalno i u skladu sa svojim mandatom.

Srpski zvaničnici takodje snose odgovornost da uvere srpsku zajednicu na severu Kosova da im ne preti proterivanje. Medjutim, podizanje tenzija i izbijanje nasilja neizbežno vraćaju slike iz 1991. godine i sećanje na izbijanje rata u bivšoj Jugoslaviji koji je počeo balvanizacijom i završio se kolonama izbeglica iz Hrvatske.

Srbe niko ne tera s Kosova jer ono mora očuvati svoj multinacionalni karakter. Pozivam sve demonstrante da se ne koriste nasiljem i uklone barikade. Opštine severno od Ibra se moraju mirno reintegrisati u šire Kosovo."

XS
SM
MD
LG