Linkovi

Brisel: Prisutni i kosovski carinici


Barikade na graničnim prelazima na severu Kosova
Barikade na graničnim prelazima na severu Kosova

U Briselu danas potvrdjeno da je EULEX počeo sa primjenom sporazuma o carinskim pečatima. Na graničnim prelazima su carinski eksperti Evropske civilne misije uz prisustvo kosovskih carinika što je, naglašavaju u Evropskoj komisiji, u punoj saglasnosti sa misijom EULEX-a.

“Od danas je EULEX počeo sa primjenom sporazuma o carinskim pečatima, postignutog u Briselu 2. septembra u okviru dijaloga Beograda i Prištine. Taj sporazum je bio posljednji dio koji je nedostajao da bi smo uspostavili ispravan carinski sistem na Kosovu. Kao što je poznato, od 2000-te godine je Kosovo jedinstven carinski prostor. Veoma smo raspoloženi da ispunimo ovaj zadatak i ono što radi EULEX je u potpunosti u skladu sa njegovim mandatom. A samu operaciju provode carinski eksperti evropske civilne misije, uz prisustvo kosovskih carinika”, kazala je portparolka visoke predstavnice EU, Ketrin Ešton, Maja Kocijančić

Na pitanje gdje odlazi novac prikupljen na ovaj način od carine, portparoilka visoke predstavnice je rekla kako to namjerava provjeriti, ali je opet podsjetila da je Kosovo već 11 godina jedinstvena carinska oblast. Upitana o ulozi NATO-a u operaciji primjene sporazuma o carinskim pečatima, portparolka šefice evropske diplomatije naglašava kako su svi evropski i medjunarodni faktori na terenu antažovani u istom cilju- obezbijediti vladavinu prava na Kosovu.

“Nakon nemira na Kosovu krajem jula, u konusltacijama smo sa različitim stranama, tako da je plod toga aktuelni angažman čiji je cilj da vidimo kako se u praksi može primjeniti sporazum o carinskim pečatima. Tako smo u kontaktu sa NATO-om i ostalim medjunarodnim faktorima prisutnim na terenu, kako bi ova operacija počela tako da joj to osigura uspježan praktični rad. Sve to je, ponavljam, u punoj saglasnosti sa mandatom EULEX-a, a naša namjera je veoma jasna- želim da vidimo vladavinu prava na Kosovu”.

XS
SM
MD
LG