Linkovi

Madjarska prihvata zahteve EU


Evropski komesar za ekonomska i monetarna pitanja, Oli Ren i madjarski izaslanik za pregovore sa EU, Tamaš Felegi u Briselu, 20. januar 2012.

Madjarska je popustila pred zahtevima Evropske unije da izmeni svoje zakone, koji dovode u pitanje nezavisnost njene centralne banke, pravosudja i medija. Spor sa Evropskom unijom pretio je da onemogući nastojanja Budimpešte da osigura kredit od 25 milijardi dolara od Evropske unije i Medjunarodnog monetarnog fonda.

Madjarski premijer Viktor Orban izjavio je da očekuje da će postići, kako se izrazio, „politički sporazum“ o tome prilikom susreta sa predsednikom Evropske komisije Žoze Manuelom Barozom u utorak. Evropski komesar za ekonomska i finansijska pitanja, Oli Ren razgovarao je danas u Briselu o tome sa madjarskim izaslanikom za pregovore sa Evropskom unijom, Tamašom Felegijem.

Ren je pozdravio spremnost Madjarske na dijalog i na reviziju pomenutih zakona. Medjutim, on je naglasio da pre nego što dodje do pregovora o programu finansijke pomoći sa Evropskom unijom i MMF-om, Madjarska mora da uspuni odredjene preduslove i preduzme konkretne korake da obezbedi, kako je rekao „punu samostalnost centralne banke i pouzdano funkcionisanje pravosudnog sistema“.

XS
SM
MD
LG