Linkovi

Barozo u Atini: Važna su dela


Grčki premijer Antonis Samaras i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo na sastanku u Atini, 26. jula 2012.

U nameri da ohrabri Grke da snažnije prionu štednji i reformama, danas je Atinu posjetio predsjednik Evropske komisije.

Spas za Grčku treba tražiti van te zemlje, nezvanično je mišljenje u Briselu, gdje se sve više govori o oprostu duga te zelje koji iznosi oko 200 milijardi eura. Ipak, u nameri da ohrabri Grke da snažnije prionu štednji i reformama, danas je Atinu posjetio predsjednik Evropske komisije.

Ovakvo rješenje grčke drame nikoga ne bi iznenadilo. Nezvanično, u Briselu se potvrdjuje kako ta zemlja u posljednje vrijeme nije načinila ništa što bi enormnu budzetsku potrošnju od oko 150 posto bruto-nacionalnog dohotka, svelo u razumne mjere. Jedini izlaz bi, procjenjuje se, mogao biti potpuni oprost duga, što bi, opet, platili evropski obveznici, što će reći, gradjani onih evropskih zemalja koje su Atini posudjivale novac. Želeći Grke ohrabriti i podstaći veću štednju, bez koje bi svaki potez ostatka euro-zone i medjunarodne zajednice bio tek kratkog daha, predsjednik Evropske komisije, Žoze Manuel Barozo, je danas, po prvi put od izbijanja krize, posjetio Atinu.

"Grčki premijer me je uvjerio da će koalicijska vlada poštovati preuzete obaveze i da će ubrzati ključne reforme, uključujući i proces privatizacije, reformu javnog sektora, poput izbjegavanja plaćanja poreza. Ovdje je ključna riječ - rezultati, rezultati...sve to treba primjeniti u praksi. Da bi se sačuvalo povjerenje Evrope i medjuna rodnih partnera, ovo zaostajanje u reformama mora prestati. Riječi nisu dovoljne, mnogo važnija su djela".

"Grčka je odlučna, njena vlada, da se kreće naprijedsa sturkturnim promjenama, širom privatizacijom i primjenom dogovorenog. Učinićemo sve da probudimo grsčku ekonomiju, kako bi zemlja mogla da ostvari zacrtano", poručio je grčki premijer Antonis Samaras.

U isto vrijeme, Trojka Evropske komisije, Evropske centralne banke i Medjunarodnog monetarnog fonda je u Atini, svodeći račune dosadašnjih grčkih napora na provodjenju mjera štednje - unaprijed se zna - uzaludan posao, jer su rezultati više nego mršavi - umjesto štednjom, država se bavila dvostrukim izborima i više nego izvjesno je da će njihov izvještaj, presudan za novu finansijsku injekciju, biti negativan. Tada će se Evropa i ostatak svijeta morati dogovoriti - prepustiti Grčku samoj sebi, ili oprostiti dugove - u oba slučaja je cijena visoka, samo će biti pitanje koje će rane rakše zacijeliti.
XS
SM
MD
LG