Linkovi

Olakšanje zbog odluke nemačkog suda


Sudije nemačkog Ustavnog suda saopštavaju odluku o pomoći Grčkoj
Sudije nemačkog Ustavnog suda saopštavaju odluku o pomoći Grčkoj

Briselske reakcije na odluku njemačkog Ustavnog suda o ustavnosti finansijske podrške članicama eurozone koje su pred bankrotom mogu se, s obzirom na raspon mogućih scenarija, opisati kao olakšanje. Nepodjeljeno je mišljenje zvaničnog Brisela da odlučivanje o sudbini eura znači mnogo više. Jedinstvo Unije koje se udarima na zajedničku valutu dovodi u pitanje.

Odluka njemačkog suda da je pomoć Grčkoj u skladu sa ustavom je , sasvim jasno, prešla okvire unutar njemačkog pitanja: od nje je zavisila gotovo cijela konstrukcija evropskog odgovora na krizu, odgovora koji se dugo i mukotrpno uobličavao, uz brojne i mnogima bolne kompromise. Sada je, uz nekoliko ograničenja, poput onih da njemački parlament mora biti više pitan, ipak dato zeleno svjetlo za potez kojim se Grčka izvlači iz živog blata.

Drugim riječima, njemačka će vlada o svakom budućem sličnom potezu morati barem dva puta razmisliti. Ukoliko se davanje para njemačkih poreskih obveznika za spas eura ne svidi parlamentarcima, oni mogu tražiti da se zemlja povuče iz cijelog procesa, što bi za evropsku anti-bankrot konstrukciju značilo njeno gotovo sigurno rušenje. Svjesni toga, danas su u Evropskoj komisiji pozdravili odluku njemačkog suda.

“Evropske komisija je sa zadovoljstvom primila na znanje odluku njemačkog ustavnog suda o legalnosti finansijske pomoći Grčkoj i ostalih mera kojima je cilj da se stabilizuje eurozona. Odluka Suda potvrdjuje da su mjere njemačke vlade u skladu sa ustavom te zemlje. To daje odredjenu potvrdu kapaciteta Unije i njenih država članica da poreduzimaju mjere na suzbijanju krize. Sada je na njemačkoj vladi i parlamentu da djeluju u skladu sa stavom Ustavnog suda. U punoj mjeri poštujemo i imamo povjerenje u njemačke demokratske institucije i nema mjesta sumnji da neće djelovati u skladu sa stavom Ustavnog suda, u isto vrijeme, zadržavajući kapacitete da djeluju efikasno”, kazala je portparolka Evropske komisije, Pia Arenkilde Hansen.

Reagovao je i predsjednik Evropskog savjeta, Herman Van Rompuj, koji pozdravlja stav suda, što, vjeruje on, potvrdjuje validnost šeme podrške dogovorene medju državama članicama eurozone.

Uz ovo, podrška suda finansijskoj pomoći Grčkoj, u visini od oko 190 milijardi eura, daće novi podsticaj njenoj realizaciji, kako su i odlučili evropski lideri krajem jula ove godine, te doprinijeti stabilnosti cijele eurozone.

XS
SM
MD
LG