Linkovi

Nove inicijative EU


Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompuj i gruzijski premijer Irakli Garibašvili u Tbilisiju, 14. maja 2014.

Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompuj posetio je ovih dana Moldaviju i Gruziju radi priprema za zaključivanje sporazuma o pridruživanju sa EU. Medjutim, analitičari smatraju da bi ti sporazumi mogli da dovedu do daljih tenzija u odnosima Rusije i Zapada.

Herman Van Rompuj se u sredu sastao sa gruzijskim predsednikom Giorgi Margvelašvilijem i premijerom Irakli Garibašvilijem i najavio da će Evropska unija potpisati sa Gruzijom sporazum o pridruživanju do kraja juna, što je najčešće prvi korak ka članstvu u Uniji.

„Gruzija trenutno nije izložena pretnjama, ali bi to mogao da bude slučaj u budućnosti. Zato smo ovde da je podržimo i da pokažemo da nije sama,“ poručio je Van rompuj u Tbilisiju.

Rusija i Gruzija su 2008. vodile rat zbog secesionističkih gruzijskih regija Abhazije i Južne Osetije, koje je Moskva kasnije priznala kao nezavisne države.

Evropa i Zapad strahuju da Moskva planira sličan scenario u istočnoj Ukrajini gde su separatisti održali referendume o nezavisnosti 11. maja. Birači su velikom većinom glasova podržali otcepljenje od Kijeva, dok kritičari referendume smatraju nezakonitim.

Pre dolaska u Gruziju Van Rompuj se u utorak sastao sa predsednikom Moldavije Nikolae Timoftijem . Ta bivša sovjetska republika trebalo bi da potpiše sporazum o pridruživanuju sa EU 27. juna.

Nikolas Redman je saradnik Medjunarodnog instituta za strateške studije u Londonu.

„Potpisivanje tih sporazuma je znak da Evropljani uzimaju ovu stvar ozbiljno, da ne odstupaju i da su spremni da se suprotstave Rusiji u nadmetanju za uticaj i prvenstvo u bivšem sovjetskom prostoru,“ navodi Redman.

Savez Moldavije sa EU komplikuje proruski separatistilčki region Pridnjestrovlje, uklješten izmedju Moldavije i Ukrajine.

Pridnjestrovlje je još 1990. proglasilo nezavisnopst, koju nije priznala nijedna druga država. Medjutim, Rusija je u tom regionu rasporedila hiljadu vojnika.

U svom govoru prošlog meseca ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da Pridnjestrovlje ne bi trebalo da bude primorano da sledi put Moldavije:

„Postoji veliki broj ruskih gradjana koji žive u Pridnjestrovlju. Ti ljudi imaju sopstvene ideje o tome kako bi trebalo da grade svoju budućnost i svoju sudbinu.“

Nedavni okršaji izmedju proruskih i pristalica ukrajinske vlade u crnomorskoj luci Odesi privukli su pažnju na ruske veze sa Pridnjestrovljem, kaže analitičarka Orisija Lucevič iz instituta Četem Haus:

„U kontekstu rasprostranjene korupcije u Ukrajini, Odesa je bila jedna od glavnih baza za krijumčarenje i nezakonitu trgovinu za razne regione, uključujući Pridnjestrovlje.“

Zaključivanjem sporazuma o pridruživanju u junu sa Gruzijom, Moldavijom, a možda i sa Ukrajinom, Evropa očekuje da će zadržati te bivše sovjetske republike u svojoj sferi uticaja. Medjutim, analitičari upozoravaju da Rusija verovatno neće dozvoliti da ta tranzicija prodje glatko.
XS
SM
MD
LG