Linkovi

Nova granična služba EU zamenila Fronteks


Pripadnici policije Fronteksa blizu granice sa Turskom

Fronteks, organizacija koja je bila zadužena da kontroliše evropske spoljne granice, više ne postoji - od danas je prerasla u Evropsku obalsku i graničnu stražu, koja će raspolagati ljudstvom i sredstvima da uspješno čuva Uniju. Dio je to plana evropskih lidera koji za cilj ima stavljanje pod kontrolu granica ali i vraćanje povjerenja stanovnika Unije u evropska rješenja.

Od do sada vrlo ograničenih sredstava, ljudstva i misije Fronteksa, danas uspostavljena granična služba Unije postaje agencija koja bi treba da bude u stanju da drži na oku svaki metar spoljnih evropskih granica. Jasno je da je riječ o jugu koji se pokazao najporoznijim i preko kojega su nekontrolisano da sada prelazile rijeke izbjeglica.

Samo "Balkanskom rutom" je, vjeruje se, prešlo milion migranata na putu ka evropskim zemljama. Odlučni da to zaustave, Evropljani danas, sa bugarsko-turske granice, najavljuju - nova granična služba će imati znatno veća sredstva, ljudstvo i neće zavisiti od dobre volje država članica, zatvarajući južna evropska vrata...

"Znate da je to bila naša najveća slabost od početka ove situacije nezabilježene u EU. Države poput Bugarske, Italije, Grčke, bile su, i još su uvijek, pod ozbiljnim pritiskom, ali nisu ostavljene same - mi smo uz njih u ovo teško i izazovno vrijeme. Danas i ovdje zvanično najavljujemo Evropsku graničnu i pomorsku stražu - pravno i operativno", poručio je evropski komesar za migracije i unutrašnje poslove, Dimitris Avramopulos.

Ipak, puna operativnost nove službe će biti postignuta do kraja godine. Biće u stanju u najkraćem roku na krizna mjesta da uputi do 1500 graničara, učestvovaće u akcijama spašavanja, ali i vraćanja nazad migranata koji nemaju pravo ostanka na evropskom tlu, a planirano je da radi i saradjuje sa van-evropskim službama na razbijanju krijumčarske mreže.

"Vraćanje migranata je ključ efektnog bavljenja neregularnim migracijama i agencija je posvećena toj evropskoj politici koja će biti primjenjena u saglasju sa osnovnim ljudskim pravima", naveo je izvršni direktor Evropske granične i obalske straže, Fabris Legeri.

U svakom slučaju, Evropljani su se najlakše dogovorili oko kontrole spoljnih granica. Nešto teže ide uspostava legalnog i funkcionalnog kanala za ulazak migranata u EU koji imaju pravo na azil, još teže rasporedjivanje priznatih azilanata po evropskim zemljama, a ipak najteže - rješavanje uzroka migrantske krize..

XS
SM
MD
LG