Linkovi

Problemi evropskih ribara


Problemi evropskih ribara
Problemi evropskih ribara

Svake godine evropski ribari vrate u more gotovo polovinu ulovljene ribe - zbog složenih propisa Evropske unije o ograničenju ulova. Pod pritiskom ribara i potrošača, Unija predlaže radikalne promene Zajedničke politike ribarsta.

Kvote EU znače da ribari mogu da iznesu sa brodova samo određenu količinu neke vrste ribe. To znači da se sve ribe izvučene na brod koje prevazilaze određenu kvotu, vraćaju mrtve nazad u more, što je poznato kao „škartiranje“. Procenjuje se da se na taj način „škartira“ više od polovine ukupnog ulova ribe u evropskim vodama.

Evropsku zajedničku politiku ribarstva mnogi smatraju neuspešnom. Nedavno istraživanje Svetskog fonda za zaštitu prirode, pokazuje da 88 odsto evropskih potrošača želi bolji sistem očuvanja riblje populacije.

Toni Long je direktor za evropsku politiku Svetskog fonda za zaštitu prirode.

To pokazuje koliko je raširena strepnja evropskih potrošača zbog preteranog ulova ribe i zbog vraćanja mrtve ribe u more. Trebalo bi da održavamo naša riblja lovišta na odgovarajući način i poklanjamo dužnu pažnju toj industriji.“

Medijska kampanja u Britaniji je pomogla da se pokrene debata u Briselu. Evropska unija je iznela predloge za reformu politike ribarstva, koji obuhvataju i zabranu „škartiranja“, počev od 2015.

Marija Damanaki je komesarka Evropske unije za pomorske poslove i riblja lovišta.

Ako ne dođe do reforme, za deset godina održivi nivo ribe će se sačuvati u svega osam od naših 136 ribljih lovišta… Naš predlog je da se promeni sistem, tako da se ceo ulov iznosi na kopno i uračunava u kvote.“

Naučnici kažu da u evropskim morima danas živi samo mali deo nekadašnje količine ribe. Tokom 1990-ih, prema izveštaju objavljenom u časopisu „Sajens“, količina severoatlantskog bakalara je pala ispod 95 odsto istorijskog maksimuma.

Čak i ako se politika ribarstva radikalno promeni, pojedini naučnici, među kojima je Tim Leng, sa Univerziteta grada Londona, tvrde da će riblje rezerve i dalje biti u opasnosti da budu desetkovane.

„Svet više ne može da jede ribu kao što to radimo mi u Britaniji, da jede dve porcije ribe nedeljno, od kojih bi jedna trebalo da bude bogata uljem. To je apsolutno nemoguće. Uputstva govore nešto što životna sredina ne može da zadovolji – planeta, mora ne mogu da zadovolje. Globalna slika pokazuje da mora ne mogu da obezbede dovoljno ribe da sedam milijardi stanovnika pojede dva riblja obroka nedeljno.“

Predlozi Evropske unije možda neće postati zvanična politika u narednih 18 meseci ili duže. U međuvremenu, još hiljade tona ribe će se i dalje loviti – i vraćati mrtve nazad u evropska mora.

XS
SM
MD
LG