Linkovi

EP o problemima evrozone


Predsednik Evropske centralne banke Žan-Klod Triše (arhiv)

Šta sa eurom i euro-zonom - kako prevazići ovaj nastavak finansijske krize kojem se niko u Briselu nije nadao? To su neka od pitanja koja su dovela do današnjeg vanrednog sastanka u Evropskom parlamentu, uz odjeke upozorenja sa različitih strana kako do sada učinjeno nije dovoljno i kako bi se, upravo zbog toga, kriza mogla vratiti još većom žestinom.

Više novca, konkretno, za Grčku, koja je postala sinonim krhkosti euro-ideje, traži i prvi čovjek Evropske centrane banke, podsjećajući kako su evropski lideri krajem jula postigli sporazum o tome, dajući zeleno svjetlo za 190 milijardi eura. U medjuvremenu, u pitanje je doveden grčki plan spasa tako što će rasprodati državnu impovinu jer vrijednost ponudjenog pada sa rastom straha od urušavanja cijele gradjevine zvane euro-zona.

Predsjednik Evropske centralne banke, Žan-Klod Triše

"Obnovljene tenzije na finansijskom tržištu su dovele do nove nesigurnosti. To se uglavnom odnosi na nastavak fiskalnih i ekonomskih prilagodjavanja u brojnim državama euro-zone i većini naprednih ekonomija."

Iza pažljivo sročenog upozorenja stoji poziv na uzbunu. Evropljani, bar oni koji koriste zajedničku valutu, moraju vjerovati zajedničkim finansijskim institucijama.

Član Evropskog parlamenta iz Njemačke, Sven Gigold:

"Moram reći da je monstruozno da se za stanje u kojem se kritikuje samo Evropska centralna banka, koja u stvari pokušava da spasi cijelu situaciju. Vidimo da kada dodje do pomoći državama koje su u teškoćama, vrlo je teško da se nacionalni parlamenti euro-zone dogovore. Nama treba istinska evropska ekonomska saradnja, istinska evropska ekonomska unija i ovaj parlament mora stajati iza toga."

...dok novo, poljsko predsjedništvo EU upozorava da će zlopotreba finansijske krize, kakvoj probjegava evropska elita, prije svih, Njemačka, dovesti do kraha euro-zone, od čega ni krah ukupne evropske ideje nije daleko.

XS
SM
MD
LG