Linkovi

Evropski sud odložio izručenje terorista


Evropski sud odložio izručenje terorista
Evropski sud odložio izručenje terorista

Evropski sud za ljudska prava obustavio je izručenje u Sjedinjene Države radikalnog muslimanskog sveštenika Abu Hamze Al Masrija i trojice drugih osumnjičenih terorista.

Sud je danas naveo da je mogućnost izricanja duge zatvorske kazne u Sjedinjenim Državama, pod takozvanim super strogim uslovima, moglo da se kosi sa Evropskom poveljom o ljudskim pravima. Advokati Hamze i ostalih osumnjičenih tvrde da im u Sjedinjenim Državama verovatno prete ponižavajući i nehumani tretman.

Sud za ljudska prava u Strazburu saopštio je da mu je potrebno više vremena kako bi procenio ovaj slučaj pre nego što donese finalnu odluku i da daje Britaniji rok do 2. septembra da podnese žalbu na tu odluku.

Hamza, inače rodjen u Egiptu, trenutno služi sedmogodišnju kaznu u Britaniji zbog podstrekivanja svojih sledbenika da ubijaju nemuslimane. On će ostati u pritvoru skupa sa drugom trojicom osumnjičenih, uključujući Babara Ahmada, kompjuterskog stručnjaka, koji je već više od šest godina u zatvoru u Britaniji na osnovu američke poternice.

XS
SM
MD
LG