Linkovi

EU odlaže odluku o Grčkoj


Umesto toga, ministri finansija se bave drugom gorućom temom- budžetom, čije povećanje traži Evropska komisija, a smanjenje brojne članice Unije

Dok grčka vlada nagovještava da će bez svježih 31 i po milijarde eura evropske i medjunarodne podrške bankrotirati do polovine ovog mjeseca, evropski izvori predvidjaju da odluka o zelenom svjetlu za Grčku neće biti donijeta na narednom skupu ministara finansija EU, planiranom za početak naredne sedmice. Umjesto toga, ministri se bave drugom gorućom temom- budžetom, čije povećanje traži Evropska komisija, a smanjenje brojne članice Unije.

Jedan od ključnih razloga za odlaganje odluke o Grčkoj je: nakon usvajanja mjera štednje od oko 13 i po milijardi eura, čeka se da tokom vikenda parlament u Atini usvoji drugu tešku mjeru- budžet za narednu godinu. A budžet je razlog je što su se
ministri finansija okupili u Briselu već danas, pokušavajući da odgovore na pitanje: Da li budžet, po zahtjevu Evropske komisije povećavati ili rezati ?

"Nadam se da ćemo sporazum o budžetu postići do sutra ujutro. Ako ne, moramo naći načina da vidimo kako bi to bilo moguće učiniti do ponedjeljka ili utorka ujutro", kaže ministar finansija Kipra Vasos Šiarli, predsjedavajućeg EU.

"Nema mjesta proširenju budžeta. Holandija i mnoge druge evropske članice moraju preduzeti drastične mjere- kako uopšte objasniti povećanje budžeta", zapitao je holandski ministar finansija, Jerun Dajselbum.

Umjesto toga, Holandjani, Švedjani i Britanci traže da se budžet sa komisijinog prijedloga od hiljadu i trideset tri milijarde eura za narednih sedam godina, smanji barem za 130 milijardi. Nešto blaže su Njemačka, Danska, Finska i Francuska koje traže smanjenje od 100 milijardi, dok je kiparsko predsjedništvo Unije izašlo sa kompromisnim prijedlogom koji iznosi pola od toga.

Medjutim, iz Evropske komisije poručuju- ne odustajemo od predložene cifre- zašto? Zato što bi u tom slučaju bile ugrožene neke od vitalnih funkcija i finansiranje projekata od plata zaposlenim u institucijama do projekata kao što je Erasmus, smanjenje podrške razvoju, istraživanju.

Povrh svega, manje novca za zajedničke potrebe znači i dovodjenje u pitanje osnovnih funkcija, upozoravaju sindikati zaposlenih u EU institucijama, koji su tim povodom juče na ulice Brisela izveli najveći brojk od oko 30 hiljada evropskih službenika.

"Smanjenje budžeta EU znači manje šansi za razvoj, konkurentnost Unije. Izgubićemo novac za važne istraživačke programe, kulturu i veoma smo zabrinuti šta će se desiti."

Utisak izvještača je da je bura oko budžeta tek počela. Njena kuliminacija se očekuje naredne sedmice, a uspješnoj završnici se nadati na evropskom samitu krajem mjeseca koiji će biti posvećen samo pitanju budžeta. Ako ni to ne pomogne, priču o evropskom budžetu čekaju neizvjesna vremena.
XS
SM
MD
LG