Linkovi

EU: Intenzivirana rasprava o bankarskoj uniji


Predsednik Evropske centralne banke danas je o tom pitanju, iza zatvorenih vrata, razgovarao sa članovima Ekonomskog komiteta Evropskog parlamenta

Kako vrijeme odmiče, tako se intenzivira dijalog unutar evropskih institucija o nedavnom prijedlogu Evropske komisije da se uspostavi svojevrsna bankarska unija unutar eurozone, koja bi pod kontrolom imala više od 6 hiljada banaka koje su aktivne na tom prostoru. Danas je o tome, iza zatvorenih vrata, razgovarano i u Evropskom parlamentu.

Povodom najnovijeg proijedloga evropske vlade koji bi vodio snažnijoj kontroli rada banaka na prostoru eurozone, iz sjedišta Evropske centralne banke u Frankfurtu danas je u Evropski parlament stigao predsjednik Banke, Mario Dragi. On je sa članovima ekonomskog komiteta o toj temi, neočekivano, razgovarao iza zatvorenih vrata, što je izazvalo i reakcije učesnika sastanka.

"Ja to vidim tako da moguće postoje tenzije unutar Upravnog odbora Evropske centralne banke i da zato on nije htio da izlazi u javnost", kazao je član Evropskog parlamenta iz Njemačke, politička grupa Zelenih, Sven Gigold.

U svakom slučaju, pred evropskim finansijskim institucijama stoje ozbiljne promjene- kako u superviziji banaka, tako i u unutrašnjoj organizaciji, sve u cilju finansijske stabilnosti, izbjegavajući dupliranje posla, koje bi moglo da vodi usložnjavanju već ionako složene krize.

"U Evropskoj centralnoj banci će biti takav sistem koji će, uz pomoć nezavisne ekspertne grupa, osigurati da odluke supervizijskih vlasti ne stvore košmar izmedju supervizije i monetarne politike i inflacije", poručio je član Evropskog parlamenta iz Francuske, politička grupa Narodnjačnih stranaka, Žan Pol Goze.:

Medjutim, nejasnoće oko toga ko će za šta biti odgovoran, kakve i u novoj konstrukciji monetarne politike prepoznaju evropski parlamentarci, ukazuju na staru evropsku boljku:

"Po mom mišljenju ključni problem je da evropska politika uvijek zaobilazi donošenje konkretnih odluka", naveo je Gigold.

Očekuje se da će se Ekonomski komitet Evropskog parlamenta do kraja mjeseca izjasniti o prijedlogu stvaranja bankarske unije eurozone, do kada bi trebali biti poznati i detalji prijedloga Komisije o ovom koraku koji, vjeruju mnogi, izlazi iz okvira finansija i već duboko gazi poljem politike na šta su posebno osjetljivi oni u uniji koji bi željeli da vide slabije veze sa evropskom centralom u Briselu.
XS
SM
MD
LG