Linkovi

Nagoveštaji ublažavanja evropske krize


Nagoveštaji ublažavanja evropske krize
Nagoveštaji ublažavanja evropske krize

Evropska centralna banka zadržala je osnovnu kamatnu stopu na istom, rekordno niskom nivou od jednog procenta, a pojavljuju se nagoveštaji da je dužnička kriza na tom kontinentu počela da se ublažava.

Centralna banka je u novembru i decembru smanjivala ključnu kamatnu stopu za po četvrtinu procenta, u nastojanju da podstakne ekonomski rast. Medjutim, predsednik te institucije, Mario Dragi, izjavio je da nedavni ekonomski pokazatelji ukazuju na „privremene znake“ stabilizacije širom evrozone, iako je upozorio da su i dalje prisutni značajni rizici da dodje do nazadovanja.

Neki ekonomisti upozoravaju da će banka ipak morati dodatno da smanji osnovnu kamatnu stopu, posebno ako evrozona ove godine sklizne u recesiju.

Nekoliko prezaduženih evropskih vlada, uključujući italijansku i špansku, počele su da sprovode nepopularne mere štednje. Investitori su na berzama danas iskazali svoje odobravanje, gde su evropske banke otkupljivale dug Rima i Madrida po drastično nižim kamatama od onih koje su te dve zemlje morale da plaćaju. Banke su, zauzvrat, pozajmile novac od Centralne banke, uz rekordno nisku kamatu.

XS
SM
MD
LG