Linkovi

Rast evropske privrede


Nakon nedavne duboke krize u zemljama Evropske unije, danas su saopštene dobre vijesti. Privreda zemalja eurozone je tokom drugog kvartala zabilježila najveći rast u poslednje gotovo četiri godine, dok je u Njemačkoj zabilježen najveći rast za 23 godine.

Bruto domaći proizvod 16 zemalja koje koriste euro je u drugom kvartalu porastao za jedan odsto, što je više od očekivanja od samo prije nekoliko mjeseci, kada je Evropi prijetila ozbiljna dužnička kriza.

"EUROSTAT je upravo objavio je da je rast u drugom tromjesječju u eurozoni, ali i u svih 27 zemalja članica EU, bio oko jedan odsto. To su veoma dobre vijesti za Uniju koje potvrđuju da smo na putu stabilnog oporavka. Međutim, ne bi trebalo da budemo previše optimisitčni, s obzirom na to da i dalje postoje rizici. Zato je važno da nastavimo sa primjenom mjera fiskalne konsolidacije “, kaže portparol Evropskog komesara za ekonomska i monetarna pitanja Amadeu Tardio.

Rast evropske privrede pripisuje se rastu bruto domaćeg proizvoda u Njemačkoj, najvećem od 1987. godine.

"Privreda je iz krize izašla ojačana. U drugom tromjesječju imali smo najveći rast od ujedinjenja - 2,2 odsto. Takođe se ispostavilo da su mjere za ubrzanje rasta, koje je preduzela federalna vlada, dale rezultate. Još nije riječ o ekonomskom čudu, ali je riječ o velikom rastu koji se kreće ka najvećem. Izvoz je izvanredan, a investicije se povećavaju - polako, ali sigurno”, naglasio je njemački ministar ekonomije Rajner Bruderle.

Nemačka berza
Nemačka berza

Mnogi ekonomisti međutim smatraju da će rezultat u drugom tromjesječju biti najbolji ove godine.

"Nećemo biti u mogućnosti da zadržimo ovako brzi tempo rasta. Postoje posebni faktori. U drugom tromjesječju, u građevinarstvu je na primjer završeno mnogo narudžbi, što zbog lošeg vremena nije bilo moguće uraditi tokom zimskog kvartala. Stoga ne be trebalo da budemo razočarani ukoliko rast u narednom tromjesječju ne bude ovakav kao u drugom", smatra ekonomski ekspert Dirk Šlotbeler.

Analitičari upozoravaju da dugoročne izglede takođe ugrožava sporiji rast u najvećim svjetskim ekonomijama - Sjedinjenim Državama i Kini. Podaci u zemljama širom Evrope takođe pokazuju velike razlike među zemljama i strahuje se da će pojedine države, poput Grčke, biti i dalje u recesiji.

"Postoji klima nesigurnosti koja je dovela do slabijih rezultata. To znači da se male ili velike grčke kompanije ne usuđuju da ulažu u budućnost. Kao rezultat, preduzeća se zatvaraju i nezaposlenost raste”, kaže predsjednik Atinske asocijacije trgovaca Panagis Karelas.

Evropski zvaničnici međutim smatraju da ekonomska situacija u Njemačkoj, za sada, daje više prostora zaduženim zemljama eurozone da svoje javne finansije dovedu u red. Podacima, koje je objavio EUROSTAT, između istalih nisu obuhvaćene Danska, Poljska, Rumunija i Finska, koje tek treba da sastave kvartalne izvještaje.

XS
SM
MD
LG