Linkovi

Rekordna nezaposlenost u EU


Stopa nezaposlenosti najviša je na jugu, u Španiji i Grčkoj

Stopa nezaposlenosti u 17 zemalja evrozone dostigla je novi rekord, ali evropski lideri i dalje izražavaju optimizam da se dvogodišnja dužnička kriza na kontinentu bliži kraju.

Evropska unija objavila je da je nezaposlenost u zemljama evrozone u januaru iznosila 10,7 odsto, što je najviša stopa od nastanka zajedničke evropske valute pre 13 godina. Još jednom, najviše stope nezaposlenosti zabeležene su na jugu Evrope, gde domniniraju Španija sa više od 23 odsto i Grčka sa gotovo 20 procenata, dok je broj radnika bez posla znatno niži na severu.

Usvajanje štedljivih budžeta širom kontinenta doprinelo je obuzdavanju vladinih deficita, ali je ujedno pojačalo pritisak na radnike i penzionere, jer se radna mesta u javnom sektoru zatvaraju, dok se plate, penzije i ulaganja u socijalne programe smanjuju.

Pred dvodnevni samit Unije koji je danas počeo u Briselu, predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompuj rekao je da visoka nezapsolenost i mere štednje dovode u pitanje "socijalnu koheziju" i da mogu da "ugroze evropsku ideju", dodajući da Evropa mora da se "suoči sa nejednakostima i siromaštvom".

XS
SM
MD
LG