Linkovi

Grčka bez nove tranše pomoći


Ministar finansija Nemačke i predsednik vlade Luksemburga, Volfgang Šojble i Žan Klod Junker na marginama zasedanja u Briselu
Ministar finansija Nemačke i predsednik vlade Luksemburga, Volfgang Šojble i Žan Klod Junker na marginama zasedanja u Briselu

Umjesto konačnog sporazuma, ministri finansija eurozone poručili Grčkoj- dokažite da zaista stojite iza novog plana štednje i nadjite načina da uštedite dodatnih 300 miliona eura, i sve to u narednih šest dana.

Grci nisu dobili očekivane i prijeko potrebne milijarde, ali šef eurogrupe, luksemburški premijer Žan Klod Junker, to ne smatra smakom svijeta.

"Ovo nije katastrofa, debata se mora nastaviti."

Dakle, Grčkoj nije dato zeleno svjetlo za korištenje novog finansijskog obroka, teškog 130 milijardi eura. Razlog - Grci nisu dali dovoljno razloga da se vjeruje kako će zaista i uspjeti provesti mjere štednje, tačnije, kako to zaista žele. Zato i zaključak :

"Uprkos značajnom progresu posljednjih dana, nisu svi elementi na stolu kako bi smo danas mogli da se dogovorimo."

A dogovor znači 130 milijardi eura za otplatu prispjelih dugova i izmicanje sa ivice bankrota. Za takvo nešto treba da se nadje načina da se troškovi države umanje za još 325 miliona, a rješenje se mora naći za narednih šest dana. Već je novim grčkim planom dogovoreno smanjenje minimalnih primanja za 22 posto i otpuštanje oko 15 hiljada zaposlenih u državnom sektoru.

Na meti su sada penzije, a sve zajedno je dovoljno za novi val štrajkova i demonstracija, kakve se najavljuju za ovaj vikend. Ipak, jedini put do svježeg novca Evropskog stabilizacijskog i Medjunarodnog monetarnog fonda vodi preko čvrstog političkog jedinstva grčke strane, koje bi trebalo biti garancija da će se budžetska potrošnja staviti pod kontrolu sa ciljem da se svede na tri posto bruto-nacionalnog dohotka. Evropljani na tome insistiraju i žele to izbliza i kontrolisati.

"Drugi grčki program stabilizacije traži istinsku podršku grčkih političkih partija i treba mu snažno i još efikasnije provodjenje u djelo. Zato treba da još više osnažimo naše prisustvo na terenu u Atini, i za monitoring i za pomoć", kazao je evropski komesar za finansije Oli Ren.

Drama se, dakle, nastavlja. U nedjelju bi grčki parlament trebao glasati o novim mjerama štednje koje neće olakšati ionako težak život običnih Grka. A da ovo ne bi bilo samo odgadjanje agonije, iz Evropskog parlamenta pozivaju da se trenutak iskoristi za suštinske reforme grčke države i ekonomije, ako još neko ima snage i sredstava za to.

XS
SM
MD
LG