Linkovi

Kina pomaže evropskim zemljama


Nemačka kancelarka Angela Merkel i kineski premijer Ven Đijabao tokom susreta u Pekingu
Nemačka kancelarka Angela Merkel i kineski premijer Ven Đijabao tokom susreta u Pekingu

Kina je saopštila da razmatra da poveća ulaganja u evropske fondove pomoći prezaduženim zemljama i možda obezbedi pomoć preko Međunarodnog monetarnog fonda.

Posle današnjeg sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Pekingu, premijer Ven Đijabao je rekao da bi Kina mogla da investira u evropski privremeni paket pomoći ili novi stalni fond od 656 milijardi dolara, koji treba da se uspostavi u julu.

Ven je naglasio da je „vrlo hitno i važno“ rešiti dvogodišnju dužničku krizu evropskih država. On je dodao da Kina podržava evropske napore i ima poverenje u ekonomiju tog kontinenta. Kina raspolaže rezervama strane valute u iznosu od tri hiljade i 200 milijardi dolara, ali Ven nije izričito obećao veću pomoć.

Angela Merkel je izjavila da 17 država eurozone moraju da budu disciplinovane u trošenju i ne mogu da nastave da prebacuju svoja sadašnja dugovanja bez njihovog smanjenja. Ona je dodala da članice eurozone moraju zajednički da štite euro. Nemačka kancelarka je doputovala u trodnevnu posetu Kini, tokom koje, pored ostalog, treba da uveri Peking da Evropa radi na razrešenju dužničke krize.

Lideri Evropske unije su početkom nedelje usvojili plan za oštriju kontrolu troškova pojedinačnih zemalja, premda se Britanija i Češka nisu pridružile ostalim članicama i prihvatile dogovor. Opasna finansijska situacija u Grčkoj je i dalje na vrhu evropskih nevolja, a vlada u Atini još nije završila pregovore sa privatnim kreditorima o otpisivanju polovine dugovanja. Grčka takođe traži novi paket finansijske pomoći u iznosu od 169 milijardi dolara - drugi u protekle dve godine.







XS
SM
MD
LG