Linkovi

Oštre kritike smanjenja rejtinga


Oštre kritike smanjenja rejtinga
Oštre kritike smanjenja rejtinga

Evropska komisija danas oštro reagovala na smanjenu ocjenu kreditne sposobnosti devet članica eurozone, objavljenu od strane američke rejting agencije. U reakciji se ističe kako rejting agencije nemaju sve podatke, medju kojima su i neki povjerljivi, o stanju ekonomija evropskih država. Komisija zna bolje, ustvrdili su danas njeni predstavnici, naglašavajući da je stanje ipak nešto bolje od prikazanog.

Cijeli vikend je u Briselu trajao proces užurbanih konsuiltacija i traženja pravog odgovora na izvještaj američke rejting agencije kojim se za čak devet država eurozone smanjuje ocjena njihove kreditne sposobnosti. Tako su zvaničnici Evropske komisije danas, odgovorajući na brojne upite novinara i medija za reakciju, objavili-mi smo u pravu, a ne američke rejting agencije!

“Ako me pitate za jedan primjer gdje mi imamo više informacija od bilo koje rejting agencije, to je polje javne potrošnje. Imamo mjesečno obnavljanje informacija od strane država članica, razmjenjujemo povjerljive informacije, a rejting agencije nemaju ovu vrstu informacija”, kazao je portparol Evropske komisije, Olivije Bejli.

Tako su danas predstavnici Evropske komisije reagovali na ozbiljno smanjenje finansijske sposobnosti devet članica eurozone. Ustvrdili su još kako će, zahvaljujući upornim naporima država članica, prosječan deficit nacionalnih budžeta naredne godine konačno se spustiti na podnošljivih 3 posto bruto-nacionalnog dohotka, što je limit odredjen Lisabonskim sporazumom.

“Ideja rejting agencije Standard&Poor's da Evropa svoju strategiju bazira samo na stezanju kajiša je posljedica pogrešnog shvatanja. Podsjećam vas da Komisija uporno zagovara stategiju dvostrukog kolosjeka, baziranu na pametnoj konsolidaciji i strukturnim reformama sačinjenim da podrže razvoj i zapošljavanje. Ta strategija je već donijela rezultate. Više članica eurozone su započele dalekosežne reforme. Primili smo na znanje šta je rejting agencija Standard&Poor's objavila prošlog petka, ali vjerujemo da je ta analiza neodrživa i da dolazi u loše vrijeme”, naglasio je portparol EK.

Nisu se danas u Komisiji čuli glasovi koji su tokom vikenda iz Evropskog parlamenta pozivali da se ne odbacuju lako analize rejting agencija, da one, bez obzira na neuzimanje u obzir “povjerljivih informacija “ evropske strane, imaju nešto od uporišta o čemu bi Evropljani trebali razmisliti i djelovati u tom pravcu. Umjesto toga, novinari su se podsjetili na opasku evropskog komesara za finansije, nama dobro poznatog Olija Rena, izrečenu tokom nedavnog intervjua finskim medijima kako, očito, neko uzima velike pare na činjinci da euro slabi, što se dovodi u vezu i sa tajmingom i sadržajem analiza američkih rejting agencija.

XS
SM
MD
LG