Linkovi

Ekonomski forum EU: Zemlje u krizi čeka ozbiljan posao


Ovogodišnji Briselski ekonomski forum, koji je danas okončan u sjedištu evropskih institucija, imao je, kao što se i očekivalo, u fokusu aktuelne finansijske prilike ali i dileme sa kojima se Unija suočava - kako ne samo uspješno izaći iz krize, prekinuti lančanu reakciju izazvanu grčkim finansijskim potresom, već i izbalansirano primjeniti mjere koje će spriječiti slične situacije ubuduće.

Organizujući ovogodišnji Ekonomski formum u Briselu, komesar za finansije Evropske komisije, Oli Ren imao je na umu doprinos traženju odgovora na sada najaktuelnija finansijska pitanja. On kao i ostatak evropskog vrha, u aktuelnoj krizi, mjerama podrške Atini, programima konsolidacije nacionalnih budžeta Španije, Portugala, kojima se juče pridružila i Italija, vidi vanrednu priliku da se stvari trajno dovedu u red.

Potvrdio je to i predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompuj koji upozorava Grke ali i ostale koji se nadaju jeftinom novcu novouspostavljenog Fonda finansijske stabilizacije da je pred njima ozbiljan posao:

"Sigurnosni mehanizam je dao Grčkoj vremena da svoju kuću dovede u red. Zbog toga, finansijska pozajmica je uslovljena, a uslovljavanje je ključno u svemu ovome. Uvjeren sam da će konačno prebroditi krizu. Vrijeme za dovodjenje kuće u red nije došlo samo za Grke, već i za cijelu Evropu. Kao predsjednik Evropskog savjeta, pozivam sve aktere da se sada fokusiraju na naredne korake. Kao što sam rekao tokom krize jesmo posrnuli, ali nismo pali. U svakom slučaju smo došli do tačke gdje je posrtanje izuzetno opasno, te nam stoga treba razboritosti kao i hrabrosti. Naredni koraci će odlučiti sudbinu naše ekonomske i monetarne unije."

Dramatika je sasvim na mjestu. Brisel bi želio vrijeme krize iskoristiti za uspostavljanje ne samo finansijskih, već i kontrolnih mehanizama, nastojechi izbjeći slične situacije koje su, pored ostalog, pokazale da je lanac, što će reći evrozona, jak upravo onoliko koliko je jaka njegova najslabija karika.

"To je i jasna potreba za diferencijacijom: Zemlje sa najvećim dugovima i one za koje se pokazalo da su najosjetljivije na reakcije finansijskog tržišta treba da preduzmu najbrže i najsnažnije mjere. To se sada i dešava, imamo talas ubrzane fiskalne konsolidacije koji je zahvatio Evropu. Posljednji primjer je Italija i taj talas se mora nastaviti. U medjuvremenu, zemlje sa više fiskalnog prostora i više prostora za manevre, mogu sebi dozvoliti postepen pristup mjerama koje će voditi kratkoročnoj i srednjoročnoj konsolidaciji,” istakao je evropski komesar za finansije, Oli Ren.

Ostaje, ipak, da se narednih sedmica i mjeseci vidi kako će se provoditi samonametnute mjere nacionalnih konsolidacija. Skeptici bi rekli da, sudeći po najsvježijem, italijanskom primjeru, koji predvidja trogodišnje zamrzavanje plata u javnom sektoru, rezanje budžeta regionima i, za očekivati je, povećanje poreza, da sve miriše na uvod za socijalne proteste i nova pitanja o budućnosti evropskog ekonomskog i finansijskog projekta.



XS
SM
MD
LG