Linkovi

Grčka dobila deo zajma EU


Grčka je danas dobila prvih 20 milijardi eura iz Evropskog finansijskog stabilizacijskog fonda. Tu su odluku donijeli rano jutros ministri finansija euro zone, a danas su im se u utvrdjivanju detalja funkcioniranja novouspostavljenih mehanizama pridružile i kolege iz ostatka Evropske unije.

Ministri finansija euro-zone su, rano jutros, odlučili Grčkoj uputiti prvi finansijski obrok novouspostavljenog fonda. Od ukupno odobrenih 110 milijardi eura vladi u Atini, upućeno je 20 milijardi da prevazidje najteže trenutke krize u kojoj se našla.

Sa druge strane, Evropljani u fokusu drže i nove kandidate za krizu, prije svih Španiju i Portugal, koje su opet poučene grčkim greškama protekle dane iskoristile da uobliče nacionalne programe štednje, danas predstavljene ministrima finansija EU. Lisabon se nada da će programom štednje smanjiti dug na pola, Madrid da će za dvije godine uštedjeti 15 milijardi eura smanjujući plate, penzije, socijalna davanja, a povećavajući poreze. Komisija će na planove odgovoriti za tri sedmice, a do tada poručuje:

"Fiskalna konsolidacija jeste zaista prioritet EU. Ali u isto vrijeme važno je da primjenjujemo i različite pristupe i to u skladu sa različitim finansijskim situacijama i ranjivosću. Države sa malim fiskalnim prostorom, ili one bez njega, trebaju hitnu akciju i podršku fonda, dok druge, koje još imaju nekog prostora, treba takodje da primjene mjere, ali nešto blažeg oblika, imajući u vidu širi, evropski plan razvoja", kazao je evropski komesar za finansije Oli Ren.

Evropska komisija traži od članica da primene odgovarajuće fiskalne mere
Evropska komisija traži od članica da primene odgovarajuće fiskalne mere

A činjenica da je euro na najnižoj stopi u odnosu na dolar u protekle četri godine za jedne je loša, a za druge dobra vijest:

"Uvijek postoje prednosti i mane. Ovo je dobra stvar za izvoz, a loša za cijene energije. Ali čitajući štampu, vidim kada euro ide prema gore, ima dosta kritika zbog izvoza, kada pada kritikuju se cijene energije. Uvijek ima dobra i loša strana. Trenutno, postoji veza izmedju vrijednosti eura i situacije na jugu Evrope. Trebaju nam nove mjere u Grčkoj, Španiji i Portugalu, to je sasvim jasno”, naglasio je ministar finansija Belgije, Didije Rejnders.

U atmosferi u kojoj je euro na najnižoj ljestvici u odnosu na dolar u posljednih četri godine, ministri su saslušali komesarovo pojašnjenje predloženih mjera Komisije kako bi se ubuduće trebalo raditi da se preuprijede situacije u kojima države troše ono što nemaju. Tako je mjera kojom je predloženo da Komisija ima uvida u plan budžeta proije nego što se on nadje pred nacionalnim parlamentom, shvaćena ranije kao direktan atak na suverenost evropskih država, danas dobila pojašnjenje.

Nije Komisija ta koja će biti Veliki brat za svaki evropski džep, već će države o ključnim stavkama budžeta trebati upoznati ministre euro-zone, prije nego što se budžeti usvoje. Tada bi, u slučaju ozbiljnih odstupanja od zajedničkih principa finansijske konsolidacije, iz Brisela bilo upućeno ozbiljno upozorenje.

Iako je riječ tek o prijedlogu, o kojem će se diskutirati na najvišim evropskim nivoima, on uz pozive na finansijsku disciplinu i razboritost, ukazuje u kojem pravcu se kreću namjere zvaničnog Brisela. Više kontrole, manje prostora za finansijske improvizacije evropskih članica, posebno onih koje dijele sudbinu zajedničke valute.XS
SM
MD
LG