Linkovi

Zaštita potrošača posle afere "dioksin"


Testiranje stočne hrane u laboratoriji u Nemačkoj

Početkom ove godine je evropsko tržište hrane uzdrmala afera sa dioksinom na njemačkim farmama. Gotovo 5000 farmi je tada zatvoreno, a veća evropska katastrofa je spriječena, tvrdi se, zahvaljujući evropskom sistemu kontrole. Medjutim, najkrupnija žrtva dioksinske krize moglo bi biti povjerenje potrošača- da li zaista postoji sistem koji ih može zaštiti?

“Zahtjevamo veću transparentnost duž čitavog lanca proizvodnje hrane. Na taj način bi potrošači mogli da imaju više povjerenja u hranu kou kupuju. Bili smo svjedoci posljednjih godina brojnih problema i skandala u vezi sa hranom. I zbog toga je povjerenje u hranu opalo. Upravo zato tražimo više transparentnosti i sigurnosti u svim fazama proizvodnje i distribucije hrane”, kaže Rut Vale iz Evropska organizacija potrošača.

Postoje pravila sigurnosti hrane, koja bi trebalo da poštuju i primjenjuju sve članice Unije. Medjutim, same države su odgovorne za njihovo provodjenje u praksi. Nemamo na raspolaganju armiju evropskih inspektora i veterinara. Svaka od država članica je dužna da kontroliše šta se dešava na njenoj teritoriji i , u slučaju problema, o tome obavijesti ostale”, kaže Frederik Vinsent iz Direktorata za zdravlje i zaštitu potrošača Evropske komisije.

Ono što kupci vide to je konačni produkt u supermaketima. U Belgiji, kao i širom Unije, zaposleni moraju da poštuju i stroga higijenska pravila. Inspektori belgijske agencije za sigurnost hrane provode povremene nenajavljene kontrole; A proizvodi od ribe i mesa su posebno osjetljivi i lako kvarljivi u slučaju nepropisnog držanja.

“Za ribu temperatura mora da bude izmedju 0 i 2 stepena. U ovom slučaju je zaista 2 stepena i tu nema problema. Provjeravamo cijeli štand sa ribom, njegovu čistoću, da nije pretrpan, kao i da je temperatura vidjiva i za kupce. Na poledjini proizvoda moraju biti informacije o porijeklu proizvoda i njegov broj”, kaže inspektor Benoa Delbar.

Sistem može uvijek biti bolji. Zato će uskoro EK predložiti pooštrene zakone o bezbjednosti hrane. Kada je riječ o životinjama, tu ćemo dati neke konkretne prijedloge. Ništa nije savršeno, imali smo u prošlosti kriza, a nije isključeno da će ih biti i ubuduće. Medjutim, riječ je, u suštini, o snažnom sistemu sigurnosti hrane”, ističe Vinsent.

Priznaju u Komisiji da ni proizvodjačima ni distributerima hrane nije lako slijediti oštre standarde sigurnosti hrane. Medjutim, zahtjevi potrošača su jasni – zdrava hrana na stolu, a sve ispod toga jednostavno, nije prihvatljivo.

XS
SM
MD
LG