Linkovi

Evropski lideri: Borba za budućnost Unije


Predsednik Evropske komisije, Žoze Manuel-Barozo, ističe da je u toku borba "za budućnost Evrope".
Predsednik Evropske komisije, Žoze Manuel-Barozo, ističe da je u toku borba "za budućnost Evrope".

Pred samit evropskih lidera koji će se isključivo baviti opstankom eura i EU, postavlja se pitanje da li su Evropljani u drugi plan stavili proširenje i da li kriza moze uticati na aspiracije država Zapadnog Balkana da se pridruže Uniji?

"Kriza je dostigla sistematske dimenzije", upozorava odlazeći predsjednik Centralne banke Evrope. predsjedavajući Evropskog odbora za kontrolu rizika finansijskog sistema, Žan-Klod Triše.

Predsjednik Evropskog vijeća, Herman van Rompuj, se slaže: "Kriza budzetskih deficita u euro zoni je najozbiljniji test sa kojim se suočavamo."

Predsjednik Evropske komisije, Žoze Manuel Barozo, poručuje:

"Ovo je borba za ekonomsku i političku budućnost Evrope. Ovo je borba za to šta predstavljamo u svijetu.Ovo je borba za same evropske integracije"

U vrijeme kada je kriza daleko od svoga kraja, kada je sve više onih u Evropi koji dovode u pitanje budućnost Unije, sasvim razumljivo se postavlja pitanje: šta će se desiti sa željama država Zapadnog Balkana da se pridruže evropskom društvu i da li je realno ocekivati da kriza stavi na led nastavak proširenja?

"Ne mogu tačno reći u kojem pravcu bi se to moglo odraziti - ako kriza ne bude pod kontrolom, tada će se odraziti veoma negativno. Ako nas kriza dovede do toga da imamo vise Evrope, da nadjemo dobre odgovore, tada će Evropa postati snažnija, a ako postane snažnija, sve će biti lakše.Postizanje sporazuma o stvarnoj ekonomskoj upravi bi moglo biti jedno od rješenja. Dok jedne članice traže više monetarne i političke unije, druge su vise skeptične prema tome. Pojačani skepticizam može ostaviti traga na šansama kandidatskih država da postanu dio EU", primećuje član Evropskog parlamenta iz Njemačke, Elmar Brok.

"Na nesreću, u porastu su desni pokreti - desni populizam, ekstremna desnica, nisu to samo rasisti koji pozivaju da se iz zemlje izbace strancibez obzira koji bili - iz Afrike ili bivše Jugoslavije. To je mješavina rasizma, ksenofobije i euro-skepticizma, jer smatraju da im Unija nije donela šta su očekivali. Istina je da čak i u mojoj državi, Austriji, ankete govore da će reći "da" za Hrvatsku ali svima ostalima "ne". Čak i za one koji jesu za proširenje, koji su uvijek smatrali da je proširenje pozitivna stvar, posebno za unutrašnje tržište, čak i oni misle da sada nije trenutak da se o tome razmišlja", konstatuje članica Evropskog parlamenta iz Austrije, Ulrike Lunaček.

XS
SM
MD
LG