Linkovi

EU priprema mere za pomoć bankama


Nemačka kancelarka Angela Merkel na konferenciji za novinare sa predsednikom Evropske komisije Žoze Manuelom Barosom, tokom posete Briselu, 5. oktobar 2011.

Evropski zvaničnici preduzimaju mere da obezbede dodatne fondove za banke u nevoljama, na kontinentu koji odmerava mogućnost kašnjenja Grčke u otplati kredita.

Nemačka kancelarka Angela Merkel, danas je podržala dodatne mere i izjavila da bi širom Evrope trebalo obezbediti gotovinu za banke ukoliko se zajednički zaključi da im je potrebna finansijska pomoć da bi izbegle moguće gubitke na otkupljenim državnim obveznicama.

Šef evropskog odeljenja Međunarodnog monetarog fonda, Antonio Borhes, izjavio je da nije tajna da nadležni u Evropi rade na prebacivanju novca iz javnih fondova u privatne banke, kao što su učinile Sjedinjene Države sa svojim bankama na početku globalne recesije 2008. Međunarodna investiciona banka, "Morgan Stenli", saopštila je da će evropskim bankama možda biti potrebno dodatnih 186 milijardi dolara da bi prebrodile krizu.

XS
SM
MD
LG