Linkovi

EU menja korišćenje predpristupnih fondova?


EU menja korišćenje predpristupnih fondova?
EU menja korišćenje predpristupnih fondova?

Bilo gdje i o bilo kakvoj aktivnosti da je riječ - od gradnje puteva do gradnje civilnog društva, predpristupni, IPA fondovi Evropske unije su dizajnirani da podrže buduće evropske članice. Kada je riječ o narednom budžetu Unije od 2014. do 2020, Evropska komisija planira da zadrži ista novo sredstva. Medjutim, način njihovog korištenja bi mogao doživjeti izmjene.

Direktor finansijskih instrumenata Direktorata za proširenje, Gerhard Šuman-Hicler kaže:

Za period od 2014. do 2020. godine ukupno 12 i po milijardi eura će biti podijeljeno medju državama. To je prijedlog Evropske komisije, a biće konačno odlučeno glasanjem parlamenta i stavom država članica o tome koliko će se novca staviti u tu svrhu u okviru evropskog budžeta”.

Riječ je o mnogo novca što je, opet, tek jedan posto evropskog budžeta. Član Evropskog parlamenta iz Austrije, Hanes Svoboda, kaže:

Često smo vidjeli slučajeve gdje jednom kada se pridružite Uniji, dobijete mnogo novca koji je nemoguće apsorbovati - ili je to zato što nemate mogucnost kofinansiranja, ili nemate administrativne mogućnosti za to. Moguće da neko u Bnriselu na to i računa- daćemo vam novac, ali ga nećete moći trošiti. U svakom slucaju, bilo bi poštenije i efektnije dati nešto više novca u periodu pregovaranja i tako izbjeći preveliki skok pri pristupanju...

Za nas je suštinski važno da se koriguju pravila za naredni budžetski period. Na taj način ćemo izbjeći situaciju gdje je je poliktički plan daleko od prijema u EU, a finansijski na veoma niskom stepenu korištenja evropskog budžeta”, ocenjuje potpredsjednik vlade Srbije, Božidar Djelić.

Otuda i inincijativa iz regiona da se državama pomogne više u vrijeme kada im je pomoć i više potrebna - prije nego što kroče u Uniju.

Šef Delegacije za Jugoistočnu Evropu Evropskog parlamenta, Eduard Kukan, smatra:

“Sudeći po iskustvu moje zemlje, a još uvijek se dobro sjećamo perioda pristupanja, mislim da bi to bila dobra ideja- Dopada mi se jer bi ste tada mogli fondove da koristite više racionalno i konkretno. Čakk i sa psihološke tačke gledišta, bolje je da novac dobijate u obrocima. To je ispravan pristup...”

Na ovo pitanje bi se trebao odgovoriti tokom naredih nekoliko mjeseci, kada će biti odlučena i konačna suma evropskog budžeta u trouglu Evropska komisija, Parlament i države članice.

XS
SM
MD
LG