Linkovi

EU upozorava lidere BiH


Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt na ministarskom sastanku u Briselu, 21. mart 2011.

Evropski ministri su danas značajan dio redovonog skupa u Briselu posvetili BiH. Projekat osnaženog prisustva Brisela u Bosni i Hercegovini se privodi kraju, poručeno je nakon skupa. Neke od ključnih stavki osnaženog prisustva bi trebale biti - jedan evropski predstavnik sa mnogim instrumentima nagradjivanja, ali i kažnjavanja na raspolaganju.

Evropska unija od političara u BiH traži potrebnu dozu odgovornosti i spremnosti na kompromis, poručeno je danas, a to bi trebalo da rezultira što skorijim formiranjem vlasti na svim nivoima:

Ukoliko bude rezultata u procesu reformi, mi smo voljni da pružimo veoma jasne evropske perspektive. Za nas je prioritetno da što prije vidimo široko oformljenu vladu, koja će biti u stanju na krene u sve neophodne reforme, posebno dovodeći ustav u liniju sa presudom Evropskog suda za ljudska prava, kao i da usvoji zakon o državnoj pomoći. Jasno je da progres ovisi od sposobnosti političara u BiH da pokažu liderstvo i spremnost na kompromise. Kako bismo osnažili podršku odlučili smo se za jednog evropskog predstavnika na terenu. Želimo mu na raspolaganje staviti široku i izbalansiranu paletu instrumenata, uključujući i finansijsku podršku, a cijeli proces će biti pažljivo nadgledan," istakla je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

Minister spoljnih poslova Slovenije, Samuel Žbogar poručio je sledeće:

"Ključna poruka EU Bosni i Hercegovini sa današnjeg sastanka je da je zemlja važna za Uniju, da je od našeg strateškog interesa i da je Unija spremna da osnaži svoje prisustvo i svoju aktivnost u BiH. To se odnosi i na specijalnog predstavnika, na orudja koja mu u tu svrhu dajemo na raspolaganje. Što se tiče neophodnih koraka koje zemlja mora preduzeti, oni su, prije svega, pred političarima u zemlji, koji moraju prepoznati područja gdje se lako mogu dogovoriti kako bi se kretali prema evropskim integracijama."

A ukoliko se ne mogu dogovoriti ili ukoliko budu kršili dejtonski sporazum, teritorijalni integritet i bezbednost, političari BiH će doći na crnu listu EU i potpasti pod sankcije. A sankcije su već vidjene na drugim primjerima - od zamrzavanja imovine, zabrane putovanja do isključivanja iz političkih kontakata. Medjutim, svi u Briselu radije govore o podsticanju političkih lidera u BiH da konačno počnju smanjivati jaz kakav je nastao izmedju BiH i ostatka regiona u napredovanju ka evropskim integracijama.

XS
SM
MD
LG