Linkovi

Uzdržani optimizam u Briselu


Bakir Izetbegović, novi bošnjački član Predsjedništva BiH
Bakir Izetbegović, novi bošnjački član Predsjedništva BiH

U centru evropskih institucija su sa uzdržljivim optimizmom dočekali rezultate izbora u Bosni i Hercegovini. Zvanični stav će biti saopšten kada se rezultati izbora zvanično potvrde, a do tada se iskazuje nada da će BiH što je prije moguće krenuti putem koji na nju čeka već neko vrijeme- kroz reforme, sve bliže evropskim integracijama.

Svi su u Briselu odmah primjetili činjenicu da su birači u Bosni i Hercegovini ovaj put u većem broju izašli na izbore nego četiri godine prije. Zato, tumači se, što su željeli jasno raći da su im funkcionalne institucije države prijeko potrebne, a prije toga političari koji su u stanju preuzeti neophodnu odgovornost.

Slično misli i izvjestiteljka za BiH Evropskog parlamenta, Doris Pak, koja je u današnjoj reakciji na izbore rekla da bi Bakir Izetbegović kao bošnjački član Predsjedništva mogao biti dobar izbor jer bi mogao biti pripremljen za dijalog sa ostalim političkim liderima u zemlji o prevazilaženju političke blokade jer, kako kaže Pak, svjetla budućnost za sve koji žive u BiH jedino je moguća ukoliko se razlike ostave po strani, a političke snage ulože u zajednički interes, bez obzira u kojem dijelu države živjeli.

"Kao što mežete i pretpostaviti, želimo prvo sačekati službene podatke izbora. Po onome što sada znamo, izgleda da su izbori sprovedeni na normalan, demokratski način. Takodje su nam poznati neki prigovori u vezi sa izborima, kakve čujemo od Centralne izborne komisije, o čemu želimo da saznamo više pojedinosti", kazala je portparol komesara za proširenje Štefana Filea, Anđela Filote.

U svakom slučaju, nova vlast, kada se uspostavi, imaće pred sobom dosta posla.

"Ono što bi smo željeli vidjeti je da nove, demokratski izabrane institucije počnu sa radom što je prije moguće, jer je mnogo posla i željeli bi smo da vidimo obnovljeno opredjeljenje reformama, kao i osnažen politički dijalog izmedju svih političkih snaga u zemlji", naglasila je Filote.

"Sad je odlična prilika da lideri BiH ipak pokažu liderstvo i da počnu da rade na implemantaciji reformi, u čemu imaju podršku Ešton i ne samo nje", naglasila je portparolka visoke predstavnice Evropske unije Ketrin Ešton, Maja Kocijančič.

Više evropskih reakcija se očekuje narednih dana, kako u Brisel budu pristizali zvanični izvještaji o rezultatu izbora, kao i izvještaji evropskih i medjunarodnih promatračkih misija.

XS
SM
MD
LG