Linkovi

Retorika zamenila reforme u BiH

  • Elvir Bucalo

Danas još jednom iz NATO i evropskog ugla ponovljeno: Bosna i Hercegovina je mjesto gdje još uvijek, umjesto reformi, napreduju etničke tenzije i retorika, dok obećani koraci prema euro-atlantskom članstvu izostaju.

Najviše vremena današnjeg sastanka Stalnog NATO vijeća i Političko-sigurnosnog komiteta EU potrošeno je na prilike u Bosni i Hercegovini, gdje su dvije organizacije zajednički angažovane na poslu podrške stabilnosti. Medjutim, i pored toga, prilike u zemlji su razlog za ozbiljnu zabrinutost.

"Sve države su danas za stolom dijelile stajalište da budućnost BiH leži unutar euro-atlantskih struktura, ali moram reći da je danas iskazana vrlo ozbiljna zabrinutost nivoom etničkih tenzija i retorike u zemlji. Kao što je poznato, NATO je ovih dana proširio svoj Akcioni plan za članstvo i na BiH-plan koji će biti aktiviran onda kada vojna imovina bude prebačena sa entiteta na državnu vladu. Nadam se da će naredni korak biti preduzet uskoro jer će to, pored ostalog, pokazati da različite strane u BiH mogu zajednički donositi odluke koje će biti od opšteg dobra za
zemlju",
kazao je generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen.

Za visoku predstavnicu Evropske unije, oktobarski izbori su iznimno dobra prilika da glasači u BiH, po tome ko im nudi evropsku budućnost, odrede za koga glasati.

"Meni je posebno važno da, kako se približavaju izbori, političari u BiH jasno naglašavaju da je budućnost zemlje unutar EU, a da obični ljudi dobiju tu mogućnost da biraju-šta je za njih same korisno i šta će u njihovo ime zastupati političari, ono što je od koristi za budućnost, a ne da se samo gleda u prošlost", naglasila je visoka predstavnica Unije, Ketrin Ešton.

Evropska politika podrške glasačima da sami odluče vrijedi li kazne nezaineteresiranost dosadašnjeg političkog establišmenta za sudbinu zemlje naišla je, tvrde izvori NATO-a, na simpatije vojnog saveza, što nagovještava mogući snažniji angažman dvije organizacije na ukazivanju Bosancima i Hercegovcima da će na oktobarskim izborima u rukama imati instrument kojim bi mogli otvoriti vrata euro-atlantske budućnosti za svoju zemlju.

XS
SM
MD
LG