Linkovi

Granična kontrola i u Danskoj


Danski policajci na granici sa Nemačkom (arhivski snimak)

Nakon Italijana i Francuza, i Danci izvršili novi udar na Šengen. Najavili su kontrole na svojim granicama čemu se, na današnjem okupljanju ministara unutrašnjih poslova EU, oštro suprostavljaju evropske članice koje slobodu kretanja evropskim prostorom smatraju jednim od ključnih dostignuća Unije.

Još se nisu smirile strasti zbog francuskih kontrola na nacionalnim granicama i zahtjeva Pariza i Rima da se premodulišu šengenska pravila, a već stiže novi udar na evropski prostor slobodnog kretanja. Pred današnji skup ministara unutrašnjih poslova, danska vlada najavila ponovnu kontrolu granica, pravdajući to sigurnosnim razlozima.

"Od Danaca očekujemo objašnjenje, barem na bilateralnoj osnovi. Veoma smo iznenadjeni njihovom odlukom i treba nam vise informacija po kakvim su kriterijima donijeli tu odluku", kazao je njemački ministar unutrašnjih poslova, Hans-Peter Fridrih.

"Šengen ne dozvoljava uspostavu trajnih graničnih kontrola; zato je neophodno da imamo tačne razloge Danaca za takav korak", naglasila je španska ministrica unutrašnjih poslova, Ana Teron.

Ministri unutrašnjih poslova Austrije i Nemačke, Johana Mikl-Lejtner i Hans-Peter Fridrih, na sastanku u Briselu
Ministri unutrašnjih poslova Austrije i Nemačke, Johana Mikl-Lejtner i Hans-Peter Fridrih, na sastanku u Briselu

A Danci su pokušali objasniti neočekivanu odluku željom da zaustave krijumčarenje ljudi, oružja, droge.

"Tačno je da smo pojačali kontrolu granica. Govori se kako uspostavljamo kontrolu ljudi i putnih dokumenata, ali to nije tačno. Riječ je o snažnijoj carinskoj kontroli, kakva se može vidjeti i u drugim dijelovima Šengena", objasnio je danski minister za izbjeglice, Soren Pind.

Za migracijskog eksperta Centra za evropske studije iz Brisela, dovodjenje u pitanje Šengena nije povezano jedino sa imigrantima na italijanskom ostrvu Lampeduzi, Zapadnim Balkanom koji sada bezvizno putuje Evropom ili, kako, kontrolu granice pravdaju Danci, kriminalom sa Istoka.

"To pokazuje da na izvjestan način nacionalne debate dolaze na evropski nivo, te da neke od evropskih članica moraju da se bore ili da zadovolje vlastite desne ili ultra desne partije, te zbog toga moraju da budu oštrije po pitanju granica i imigracije", kazao je ekspert za migracije Centra za evropske studije, Iv Paskuo.

Evropska komisija, sa svoje strane, još nije uspjela formirati stav o tome, obećavajući ga za naredni mjesec, zajedno sa zelenim svjetlom Francuzima i Italijanima da povremenu vježbaju svoje graničare.

"Danski ministar me je informisao o odluci svoje vlade, a Komisija je sinoć primila pismo iz Kopenhagena, tako da nismo imali vremena da to dublje analiziramo i komentiramo", navela je evropska komesarka za unutrašnje poslove, Sesilija Malmstrom.

I pored svega, čulo se kako je Šengen dostignuće koje na svaki način treba zaštiti. Drugo je pitanje kako će se to učiniti. Za naredni mjesec je najavljena temeljita rasprava o tome, a pitanjem rekonstrukcije Šengena baviće se i evropski lideri na svoma junskom samitu.

XS
SM
MD
LG